• Početna>
  • Vesti>

Preko 800 srpskih kandidata se prijavilo na konkurs za prijem u Kosovsku policiju

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Bejtuš Gaši, tokom izveštavanja o raspisivanju konkursa za Kosovsku policiju i prisustvu zajednica pred Odborom za prava, interese zajednica i povratak, rekao je da je 865 kandidata iz srpske zajednice. Prema njegovim rečima, za to da budu članovi Kosovske policije prijavilo se 17.620 kandidata.

“Konkurs je objavljen 16.04. i trajao je do 10.05.2018. Zahtev je podnelo 17.620, od čega su 2.358 žene. Od njih 92,32 odsto su Albanci, 865 podnosilaca zahteva su Srbi, Aškalije 0,36%, Bošnjaci 1,11% i Romi 0,19,” rekao je Gaši.

Iako je rekao da je zastupljenost zajednica u Kosovskoj policiji vrednost i neophodnost, samo oni koji pređu prag od 70% biće deo KP-a.

Ohrabrenje za nas biće rod i zajednica, ali uslov je da 70 odsto moraju da prođu. U narednim godinama videćemo i za druge mogućnosti, ali mislim da je uslov – jedna šanse za sve.”

Iako je konkurs zatvoren u maju, još nisu objavljeni rezultati o primljenim kandidatima. Gaši odlaganje objavljivanja rezultata opravdava velikim brojem kandidata.

Predsedavajući odbora, Igor Simić, izrazio je uverenje da će kandidati iz redova zajednice preći prag od 70%.

“Postoji ustavna obaveza za zapošljavanje od 10%. Zbog brojeva koji su predstavljeni i pripadaju zajdnicama, verujem da će proći prag koji imate od 70 odsto,” rekao je Simić.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još