• Početna>
  • Vesti>

Još bez sporazuma PR-SK o potpunom ukidanju kosovskih carina

Iako je mera delimično ukinuta za većinu proizvoda – 21 ukupno – još uvek je na snazi za sedam proizvoda.

Nikakav konkretan sporazum nije postignut o potpunom ukidanju povećanih kosovskih carina na sastanku makedonskog ministra ekonomije Kresnika Bektešija i kosovskog ministra trgovine i industrije Bajrama Hasanija, koji je održan danas u Prištini.

“Hasani i ja smo imali dugačak i veoma konstruktivan sastanak na kojem smo izneli argumente za naš stav o tome zašto je potrebno u potpunosti ukinuti carine”, rekao je Bekteši, prenosi MIA.

Bekteši je naveo da, iako je ta mera delimično ukinuta za većinu proizvoda – 21 ukupno – još uvek je na snazi za sedam proizvoda među kojima su paradajz, paprika, grožđe, šljive, jabuke, kruške i maline.

“Ovi proizvodi su, zapravo, među onima kojima se najviše trguje između Makedonije i Kosova”, ukazao je makedonski ministar posle sastanka.

Kosovska vlada, dodao je, razmotriće stav Makedonije na predstojećoj sednici u pokušaju da se pronađe međusobno prihvatljivo rešenje.

“Lično verujem da ćemo vrlo brzo nastaviti našu odličnu trgovinsku saradnju u interesu poljoprivrednika i poslovne zajednice u zemljama”, zaključio je Bekteši.

Priština je 18. jula uvela za 30 odsto veće carine kao privremenu tromesečnu meru za zemlje koje izvoze robu na kosovsko tržište, podseća makedonska agencija.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Pročitaj još