Kako se troši budžet Opštine Zvečan ?

Šta se gradi i rekonstruiše u Zvečanu ?

 

U Zvečanu su u toku  velika ulaganja u infrastrukturu. Gradi se i rekonstruiše nekoliko ulica, i to  rekonstrukcija prostora i trotoara ulica Kralja Petra I i Kralja Milutina, rekla je gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice, glavni finanijski službenik Opštine Zvečan Mirjana Alagić.

“ U toku je asfaltiranje i rekonstrukcija puta u Banovom Dolu tzv „beli put“, aktuelna je regulacija Koriljske reke i kolektora duž nje, kao i rekonstrukcija male opštinske sale. Druga faza sekundarne kanalizacije , kao i pripreme za rekonstrukciju Karađorđeve ulice, čija  vrednost će iznositi preko 168 hiljada evra” kaže Alagić i dodaje da su u toku radovi koje finansira Evropska unija, na izgradnji regionalne deponije, i sportske hale.   U najavi je izgradnja i dva nova rezervoara za pijaću vodu koji će biti spojeni sa već postojećim koji je rekonstruisan u 2017. godini.

 

Prošla godina završena sa uspešnim rezultatima

 

Alagić navodi da je prošla godina je završena uspešno i sa pozitivnom ocenom od strane revizora koji je vršio kontrolu nad projektima i nad budžetskim trošenjem sredstava .

Kao kapitalne investicije izdvaja  otkup zemljišta za pristupni put za deponiju koja se radi, i podršku malim i srednjim preduzećima, njihov razvoj, razvoj poljopirvrednih gazdinstava, izgradnja i kupovina zemljišta za Omladinski centar, parterno uređenje Korilja i Malog Zvečana, pretvaranje suterenskog prostora u stambeni , asfaltiranje ulice Nikole Tesle i lokalnih puteva, put u Rudaru sa rasvetom i rekonstrukciju Kninske ulice, kao i rekonstrukciju ambulanti u Žerovnici i Banjskoj.

 

U Opštini Zvečan 17.500 stanovnika,  a prema Ministarstvu finansija deset hiljada manje

 

Što se tiče prve okružnice i cirkulara za narednu godinu Ministarstvo je ovlašćeno i odgovorno da u skladu sa Zakonom o upravljajnu i dogovornostima izdaje budžetski cirlukar za sve budžetske organizacije. U podržavanju ove odredbe ministar finansija izdaje prvi budžetski cirkular za period 2019-2021. koji pruža prve smernice za izradu nacrta budžeta i procenu za tri naredne godine, navodi glavni finansijski službenik Opštine Zvečan.

“Kao jedna od najvećih stavki kategorija plate i dnevnice u načelu predstavljaju najveći deo troškova. Očekuje se da se ova kategorija povećava postepeno u zavisnosti od ekonomskog razvoja, zatim za robe i usluge se očekuje porast od 9.85  posto, kategorija subvencije i transferi 11.1 posto. Za kapitalne troškove se daju smernice na osnovu lista projekata koje opština dostavi u prvom cirkularu, a tek sa drugim i trećim mi možemo da imamo pravu sliku koji je dotok novca i granica do koje možemo da planiramo budžet.  Opština Zvečan prema podacima UNDP i OEBSa ima 17. 500 stanovnika , međutim naša okružnica koju izdaje Ministarstvo finansija se još uvek bazira na broju od 7 481 lica, s tim što ti podaci nisu relevantni” navodi Alagić.  Kaže da je razlika jer 2011. nije urađen popis stanovništva gde žive Srbi, te da sve opštine imaju isti problem.

“ 17. 500 stanovnika je velika razlika u odnosu na broj koje nam je dalo Ministarstvo finansija. Broj punoletnih građana je prema biračkim spiskovima preko 9 260, broj izdatih ličnih karata oko 12 hiljada. Uputili smo zahtev Ministartsvu da se broj promeni, ali još uvek nemamo odgovor” rekla je Alagić.

 

Devet strateških prioriteta za naredni period

 

Inače, Opština Zvečan je u srednjeročnom okviru budžeta izdvojila devet strateških prioriteta do 2021. godine, i to, jačanje ekonomije opštine sa mogućnostima za sve kroz lokalni ekonomski rast, poboljšanje zdrvastva i socijlanih usluga za dobrobit građana, poboljšanje opštinskog okruženja i njenu održivost, da opština postane sigurnije mesto i fer prema svojim građanima, razvoj kulturnih i turističkih potencijala opštine, socijalno stanovanje  i usluge, planiranje i pronalaženje potencijalnih donatora za finansiranje projekata, razvoj sporta i omladine, i kao vrlo bitan segment zapošljavanje i samozapošljavanje, navela je Mirjana Alagić.

Da je usvojena prva okružnica budžeta u kojoj je postavljeno devet strateških ciljeva, potvrdila  je za program Radio Kosovske Mitrovice Biljana Jaredić, predsednica Skupštine Opštine Zvečan.

„Krajem septembra, najavljujemo organizovanje javne rasprave u budžetu i sve naše resurse ćemo usmeriti da naši građani budu uključeni u proces donošenja odluka, daju predloge, sugestije i smernice kako bismo zajedničkim snagama odredili prioritete i ciljeve a sve u cilju ostvarenja zajedničkog rezultata a to je bolji i moderniji život za naše sugrađane“ navodi Jaredić.

 

Biljana Jaredić: U toku formiranje devet lokalnih odbora

 

Opština Zvečan je trenutno u fazi formiranja devet lokalnih odbora, koji će početkom septembra početi sa radom i raditi na kreiranju dvosmerne komunikacije između lokalne samouprave i građana. Kreiranjem lokalnih odbora, opština Zvečan će omogućiti građanima Zvečana da predstave svoje potrebe donosiocima odluka, analizirati realne mogućnosti i definisati visinu dostupnih sredstava, prikupiti predloge ideja i projekata od građana, a sve u cilju kreiranja lokalne politike i budžeta koje odgovara potrebama naših građana, kaže ona.

„ Strateški plan rukovodstva Opštine Zvečan predviđa unapređenje sistema participativnog budžetiranja, kroz implementaciju aktivnosti koje uključuju građane i ostale zainteresovane strane u određivanje prioriteta i donošenje planova u kreiranju budžeta lokalne samouprave.

Uključivanjem građana u kreiranje budžeta  povećaće se ti transparentnost javne administracije, omogućiće kolektivna prioritizacija i rukovođenje javnim resursima, a samim tim i povećati poverenje građana u donosioce odluka što će ojačati demokratsku kulturu u opštini Zvečan“ kaže Jaredić.

Predsednica Skupštine podseća da je učešće javnosti u radu lokalne samouprave jedan od temeljnih principa dobre demokratske prakse i dobrog upravljanja lokalnom zajednicom, što je temelj održivog razvoja. Vodeći se principima transparentnosti, odgovornosti i odgovornog upravljanja, Opština Zvečan teži da prevaziđe mit da je učešće u kreiranju budžeta i kreiranju lokalnih politika za građane nezamislivo., rekla je ona gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice.

 

Radio emisiju poslušajte ovde:

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još