Proslavljena hramovna slava u Osojanu

Svetom liturgijom koju su služili sveštenici Stevan Marković i Nenad Našpalić i rezanjem slavskog kolača proslavljena je hramovna slava crkve Svetih Arhangela u Osojanu. Ovoj proslavi prisustvovao je veliki broj vernika.

Crkveno dvorište ispunili su, kako meštani Osojana i okolnih sela u opštini Istok, tako i raseljeni iz centralne Srbije, koji su došli kako bi zajedno sa rodbinom i komšijama proslavili današnji praznik.

Kolačari ove godine bili su Đorđe i Aleksandar Đurić, otac i sin koji žive i rade u Osojanu.

“Sakupili smo se na današnji dan da proslavimo ovaj praznik, red je. Hvala ovoj crkvi što se ovde skupljamo i voleo bih da narednih godina bude tako i da bude još više ljudi” izjavio je Đorđe Đurić koji je sa sinom Aleksandrom uzeo kolač za ovu godinu.

Nakon svete liturgije i presecanja kolača upriličena je slavska trpeza za sve prisutne.

Hram Svetog Arhangela Gavrila, koji je posle dolaska međunarodnih snaga spaljen, obnovljen je donacijom iz Grčke i osveštan u martu 2010. godine. Parohijski dom u kome je danas priređen ručak izgrađen je 2013. godine od strane Ministarstva za zajednice i povratak.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."