Sporazum o ZSO do daljeg u “fascikli”

Uprkos rokovima koje je EU postavila, opet se odlaže ispunjavanje obaveza iz sporazuma. Vučić: Prištinu ne zanima Zajednica, hoće da zauzmu Sever.

Nacrt Statuta Zajednice srpskih opština, na kome su četiri meseca radili predstavnici Srba sa Kosmeta, biće gotov do 4. avgusta, u skladu sa dogovorom iz Brisela, ali će, po svemu sudeći, do daljeg čamiti u nekoj fascikli.

Umesto da posle ovog datuma o njemu dve strane raspravljaju u Briselu, uz evropske posrednike, iz kabineta visoke predstavnice EU Federike Mogerini “Novostima” je rečeno da se posao oko nacrta Statuta ZSO nastavlja:  “Taj posao je u toku i zahtevaće vreme”.
Sve ukazuje na to da će formiranje ZSO ostati na ledu i punih pet godina otkako je Priština preuzela obavezu da je formira i da od ovog posla peru ruke svi osim Srba.
Predsednik Aleksandar Vučić u utorak je podsetio da je pre četiri meseca rekao da od te priče neće biti ništa.
“Ništa se ne dešava, rok ističe 4. avgusta. Oni imaju jedan jedini cilj, a to je kako da se zauzme sever Kosova. Njih ne zanima ZSO”  rekao je Vučić, dodajući da ZSO ne može biti “konačno rešenje”, već da je to obaveza iz Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.
Koordinator Upravljačkog tima za ZSO Vinka Radosavljević potvrđuje za “Novosti” da će nacrt Statuta do 4. avgusta biti spreman za predstavljanje odborima za implementaciju obe strane i u dijalogu na visokom nivou u Briselu, što je format u kojem bi trebalo da bude usaglašen finalni tekst Statuta.
“Sporazumom je takođe predviđeno da se u samom toku izrade teksta odbori za implementaciju Beograda i Prištine fazno, na mesečnom nivou, obaveštavaju o onome što radimo, međutim, iz nekog razloga iz Brisela nismo dobili nijedan poziv na takav sastanak, iako smo bili spremni da to učinimo u svakom trenutku”, kaže Radosavljevićeva.
Što se tiče predloga za konačno rešenje kosmetskog pitanja, Vučić je u utorak rekao da je najlakše kritikovati svaki predlog i da u Srbiji niko nikad nije ni za kakvo rešenje:
“Svi znaju da su protiv svega, ali niko ne zna zašto je to. Kada ih pitate koje je to rešenje, nemaju šta da kažu.”
Kako je rekao, on zna šta traži i šta bi mogao da ponudi narodu, ali da sve to teško ide i da nije optimista da će uspeti, jer o tome mora da se postigne dogovor sa drugom stranom i svim međunarodnim faktorima – SAD, Rusijom, Kinom i EU.

Izvor Večernje Novosti/Most

 

 

Comments

Pročitaj još