Nedaće Naskovića iz Odevca kod Raniluga

Petočlana porodica Nasković iz sela Odevce u opštini Ranilug, živi u uslovima nedostojnim čoveka u 21. veku. Kuća stara preko 100 godina je potpuno oronula i nalazi se u fazi urušavanja.

Dragan Nasković je primoran da sa dvoje maloletne dece i bolesnim roditeljima živi u pomoćnom objektu, koji je pod istim krovom sa štalom, u kojoj su smeštene dve krave.

Osim što u kući ne mogu da žive, objekat predstavlja i opasnost za radoznalu i nestašnu decu – dvogodišnju Dunju i trogodišnjeg Danijela, kaže otac Dragan.

“Snalazim se kako znam i umem. Živimo od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Zbog teških uslova života, supruga nas je napustila pre godinu dana i sada sam primoran da se sam staram o deci. Imao sam i tu nesreću da sam izgubio i dva prsta na ruci, što mi otežava fizički i rad u poljoprivredi”, žali se Dragan.

Nešto malo pomoći, porodica Nasković je dobila u građevinskom materijalu i to iskoristila za gradnju nove kuće do prve ploče. Tu su radovi stali. Pomoć su tražili i od Ministarstva za zajednice i povratak, ali za sada odgovora nema.

Majka Duška je bolesna i teško joj pada što nije u mogućnosti da u takvim uslovima održava normalnu higijenu.

“Jedini smo mi u selu koji nemamo kupatilo. Primorana sam da svakog dana grejem vodu na šporetu i koliko-toliko održavamo normalnu higijenu. Pre svega, plašim se za unučad da im se nešto ne desi. Teško je, da teže ne može biti”, priča Duška.

Suprug Pera boluje od epilepsije od svoje dvadesete godine. Za neophodne lekove mu je potreban novac, a novca nema. To dodatno stvara probleme ovoj napaćenoj porodici.

Dragan Nasković se ipak nada da će neko imati razumevanja za njihove nedaće, pre svega iz nadležnih institucija i pomoći im da makar dovrše započetu kuću.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još