Nastavak saradnje Foče i Kosovske Mitrovice

Nakon potpisivanja Povelje o bratimljenju dečjih vrtića iz Foče i Kosovske Mitrovice, saradnja se nastavlja i kroz ekonomske projekte, kulturno-umetničko stvaralaštvo i sport, dogovoreno je u Foči.

Povelja je samo podsticaj utemeljenju saradnje koja će se ogledati i kroz primenu zajedničkog unapređenja predškolskog obrazovanja i vaspitanja. Jedan od planova je i organizovanje kampa na Tjentištu.

Dečji vrtići “Čika Jova Zmaj” u Foči i “Danica Jaramaz” iz Kosovske Mitrovice saradnju su započeli kroz međunarodni projekat “Rastimo uz ples”.Povelja je samo podsticaj utemeljenju saradnje koja će se ogledati i kroz primenu zajedničkog unapređenja predškolskog obrazovanja i vaspitanja. Jedan od planova je i organizovanje kampa na Tjentištu.

Slađana Vladičić, direktorka JU Dečji vrtić “Čika Jova Zmaj” iz Foče, ističe da će aktivnosti biti uvrštene u nastavne planove i da to podrazumeva, pre svega, razmenu stručnih ideja i usavršavanja, dok njena koleginica, direktorka predškolske ustanove “Danica Jaramaz” iz Kosovske Mitrovice, Gorica Marinković, dodaje da postoji predlog da sa decom možda već sredinom septembra organizuju taj kamp.

Povezivanje i otvoreni bratski odnosi koji učvršćuju jedinstvo i slogu i ključ su opstanka Srba, gde god živeli – ističu zvaničnici.

Kamp na Tjentištu i podrška Nacionalnog parka “Sutjeska” jedan su od primera da je mnogo razloga za saradnju i međusobno razumevanje.

“Ono što smo kao prvu ideju zajednički podržali jeste da deca iz Kosovske Mitrovice dođu u Foču u NP Sutjeska, da to bude nastavak saradnje i da mi budemo domaćini”, naglasio je načelnik opštine Foča Radislav Mašić.

Aleksandar Spirić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, ističe da je njihov cilj da ojačaju saradnju i u ekonomskom smislu, i da nađu zajedničke projekte koji mogu da pospeše život Srba, ne samo u Foči, već i na prostoru Kosova i Metohije i u Kosovskoj Mitrovici.Najavljeno je i potpisivanje Povelje o bratimljenju opština.

Povelja o bratimljenju dečjih vrtića potpisana je u maju, u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još