• Početna>
  • Vesti>

U Beogradu obeleženo 19 godina od zločina u Starom Grackom

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih obeležilo je danas 19-tu godišnjicu u Starom Grackom, kada je ubijeno 14 srpskih žetalaca, a do danas za taj zločin niko nije odgovarao.

Slavica Janićijević Popović već devetnaest godina traži pravdu za svoje najmilije. Među 14 ubijenih srpskih žetelaca u Starom Grackom nalaze se i njen maloletni brat, otac i dva strica. Ona kaže da je istraga o ovom zločinu zatvorena, a da ona još uvek traži istinu.

Ona je istakla da su je ranijih godina svakih šest meseci ispitivali o tim događajima, ali da danas nailazi na ćutanje.

“Za porodice žrtava već 19 godina nema pravde. Moja tuga je prevelika, polovinu srca sam izgubila. Devetnaest godina nema pravde za nas. Na današnji dan pre 19 godina su krenuli da žanju, ali nisu se vratili”, kazala je ona dodavši da će nastaviti da se bori da budu kažnjeni oni koji su to učinili njenim najmilijima.

Slavica Janićijević Popović je zajedno sa mnogim drugim članovima porodica ubijenih žetelaca, udruženjem porodica kidnapovanih i ubijenih, kao i predstavnicima srpskih vlasti, prisustvovala skupu u “Spomen sobi” Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih, u Beogradu.

Minutom ćutanja odata je pošta ubijenim žeteocima. Okupljeni su postavili pitanje – Ko je kriv za ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, te zatražili od međunarodne zajednice ali i kosovskih vlasti da urade sve što je moguće kako bi se rasvetlio ovaj zločin.

Snežana Marković Zdravković, iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova, kaže da će porodice nastaviti da traže istinu, jer to duguju svim žrtvama.

“Mi ovde dugujemo žrtvama sećanje, spominjanje, nezaborav, mi smo u mogućnosti da se ovaj način odužimo našim mučenicima”, izjavila je ona.

Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević prisustvovao je obeležavanju 19. godišnjice od ubistva u Starom Grackom. On je rekao da pet godina otkako je u Prištini postavlja samo jedno pitanje.

Predstavnici udruženja kidnapovanih i ubijenih postavili su pitanje kakav kompromis predsednik Vučić očekuje od Briselskog dijaloga i razgovora sa kosovskim čelnicima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem. Pavićević je kazao da će u potrazi za rešenjem predsednik Srbije razgovarati sa svima.

“Razgovaraćemo sa bilo kim, razgovaraćemo i sa njima da bi dobili bilo šta i da bi dobili istinu i pravdu”, rekao je Pavićević.

Članovi porodica žrtava zločina u Starom Grackom zatražili su od države Srbije pomoć u potrazi za pravdom ali i podršku za njihov život na Kosovu.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

 

Comments

Pročitaj još