Makedonija obustavila izvoz voća i povrća na Kosovo

Nakon neočekivanog povećanja carina na uvoz prehrambene robe od strane Prištine, a suprotno odredbama CEFTA, posle pet dana, vlasti u Skoplju su u nedelju potpuno obustavili izvoz voća i povrća na Kosmet.

Potpuno je prekinut izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije za Kosmet, i u nedelju ni jedan makedonski kamion sa voćem i povrćem nije prešao granični prelaz Blace – Đeneral Janković.

Trgovci na veliko su u potpunom zastoju, roba je u magacinima…

Kontra mere Skoplja su iznuđene, smatraju ovdašnji izvoznici, uprkos činjenici da je promet poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije višestruko veći od uvoza robe sa Kosmeta, prenose Novosti.

U iščekivanju ministarskog sastanka šefova resora zemalja regiona u sredu u Beogradu, i traganja za rešenjem novonastale situacije uvođenjem carinskih nameta Prištine, ovde se prenosi zahtev srpskog ministra trgovine Rasima Ljaića da privremena administracija u pokrajini reši da li je u CEFTA ili ne.

Preduzetnici u Skoplju pak, zahtevaju brze reakcije Vlade premijera Zorana Zaeva.

“Mi smo kao komora sačinili prve procene i smatramo da čin Kosova nije u duhu saradnje koju sa njima imamo. Gubi se tržište i cena proizvoda” – izjavio je Driljon Iseni, izvršni direktor Privredne komore Severozapadne Makedonije.

Prvi “udar” kontramerama nije se odrazio na sniženje cena voća i povrća na zelenim pijacama u glavnom gradu Makedonije.

A potražnja je slaba, tvrde prodavci.

U prvim medijskim procenama poteza vlasti u Skoplju ističe se da je “Kosovo značajan trgovinski partner za Makedoniju”, retkom zemljom sa kojom se beleži suficit.

U prvih pet meseci ove godine, kako se navodi, na Kosovo je iz Makedonije izvezeno robe u vrednosti od 100 miliona dolara, a uvezeno za samo 15 miliona dolara.

Lanjski pokazatelji, pak potvrđuju da je izvoz iz Makedonije dostigao 225 miliona dolara, a uvoz svega 37 miliona dolara.

Posle beogradskog ministarskog sastanka u sredu, kako je najavljeno o skupljim nametnutim carinama Kosova, za petak je planirano da u Prištinu otputuju ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Nikolovski i ekonomije Krešnik Bekteši.

Pred taj “susret za dogovor”, ukazano je da “ukoliko odluka Kosova ne bude povučena – naći će se način da se zaštite naši poljoprivrednici”.

 

Izvor,Radio Kontakt pluis, Novosti

Comments

Pročitaj još