• Početna>
  • Vesti>

Tači: Rezultati istrage Ivanovićevog ubistva biće za mnoge glavobolja

Kosovski predsednik Hašim Tači najavio je danas da će prištinske vlasti  “izneti konkretne rezultate” istrage ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića, istakavši da će oni “izazvati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu”.

Tači je na konferenciji za medije, dan po povratku iz Brisela, rekao da se na rasvetljavanju ovog ubistva intezivno radi.

“Slažem se sa vama da je prošlo šest meseci od ubistva Olivera Ivanovića i da je zabrinjavajuće što ubice još nisu pronađene. Naše institucije aktivno rade na rasvetljavanju ovog ubistva i u tome im pomažu međunarodne institucije. Bili smo u kontaktu i sa srpskim institucijama. Ovlašćenja su podeljena. Institucije Kosova će ubuduće izaći sa konkretnim rezultatima, koji će izazvati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu”, naglasio je Tači.

On je rekao i da će građani Kosova za nekoliko meseci putovati bez viza.

“Čestitam svim građanima Kosova na postignutom uspehu. Sada je jasno da Kosovo ide napred sigurnim koracima, a ovo je cilj i vizija nezavisne države. Iako sa dosta zakašnjenja, građani Kosova su dočekali vest o viznoj liberalizaciji, i to nije poklon EU Kosovu, već uspeh svih građana”, rekao je Tači.

Kosovski predsednik istakao je i da je veoma ponosan odgovornošću predsednika Skupštine Kadrija Veseljija, premijera Ramuša Haradinaja, kao i zamenika premijera Bedžeta Pacolija i Fatmira Ljimaja, koji su juče bili u delegaciji Kosova u Briselu.

“Ostalo je još par meseci do ostvarivanja vizne liberalizacije. Sada predstoji dodatna odgovornost koja se pre svega odnosi na to da niko ne može da zloupotrebljava i ometa ovaj proces. Ubeđen sam da ćemo našim iskustvom i podrškom međunarodnih partnera uspešno završiti pitanje vizne liberalizacije”, kazao je on.

Tači je ubeđen da će dijalog Beograda i Prištine biti okončan međusobnim priznanjem i u interesu i Srbije i Kosova.

“Jučerašnji sastanak je bio najkraći u poslednjih šest godina, ali nije bilo lako razgovarati sa Vučićem koji smatra da je Kosovo i dalje deo Srbije, da je Kosovo ili Kačanik srce Srbije. Ovakvo razmišljanje predsednika Srbije daleko je od realnosti”, kazao je Tači i dodao da će Kosovo u narednom periodu biti okrenuto putu ka EU.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još