• Početna>
  • Vesti>

KBS dobija hamere i 10 miliona dolara od SAD za borbu protiv terorizma i međunarodnog organizovanog kriminala

PRIŠTINA – Kosovske bezbednosne snage (KBS) potpisale su u utorak ugovor sa američkom kompanijom „AM General“ o kupovini 24 višenamenskih vojnih vozila, dok će američke vlasti donirati 27 “hamera”.

Premijer Ramuš Haradinaj je izjavio da će se transformacija KBS-a u vojsku izvršiti u potpunoj koordinaciji i sa podrškom saveznika Kosova. Američki ambasador u Prištini, Greg Delavi, koji je prisustvovao ceremoniji potpisivanja ugovara, rekao je da su SAD uzbuđene što će biti deo naredne ere KBS-a.

Ova vojna vozila će, kako kosovski premijer tvrdi, modernizovati vojnu opremu KBS-a.

“KBS je profesionalna, inkluzivna formacija i primer saradnje NATO-a i SAD. KBS modernizuje svoje vojne kapacitete. Ova formacija povećava kapacitete prema NATO standardima, koji je sinonim za mir”, rekao je Haradinaj.

“Tranzicija KBS se sprovodi u punoj koordinaciji i uz podršku naših saveznika”, dodao je.

Ministar KBS-a, Rustem Beriša, rekao je da je opremanje ovakvim taktičkim vozilima od velikog značaja za unapređenje operativnih kapaciteta KBS-a i produbljivanje saradnje sa SAD.

“Zahvaljujem se SAD na njihovoj bezuslovnoj podršci. Ova saradnja će se nastaviti. KBS će nastaviti sa modernizacijom”, rekao je Beriša.

Američki ambasador, Greg Delavi, izjavio je da je američka ambasada uzbuđena što je deo ove naredne ere Kosovskih bezbednosnih snaga.

“Radujemo se prvoj isporuci hamera koji će stići ove godine i koji će biti upotrebljeni za prevoz onih koji služe građanima ove velike zemlje”, rekao je Delavi.

SAD dale 10 miliona dolara KBS-u za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala

Američki sekretari – za odbranu i spoljnu politiku – složili su se da izdvoje 10 miliona dolara za Kosovske bezbednosne snage (KSB) za borbu protiv terorizma i međunarodnog organizovanog kriminala.

Gazeta Express je došla u posed dokumenta kojim se potvrđuje da su Ministarstvo odbrane i Stejt department odobrili program za Kosovo, koji će pomoći KBS-u da poveća svoje kapacitete za „preduzimanje antiterorističkih akcija i borbu protiv međunarodnog organizovanog kriminala“.

Navodno, u okviru ovog programa, SAD će donirati vojna vozila KBS-u, kao i opremu za komunikaciju i obuku osoblja KBS-a.

SAD će takođe poslati tim za obučavanje kako bi se povećali i razvili operativni kapaciteti (KBS-a) u borbi protiv terorizma i međunarodnog organizovanog kriminala.

 

Izvor Gazera Express/Kossev

Comments

Pročitaj još