• Početna>
  • Vesti>

Drecun o KiM: Treba nam predvidiv saradnik na drugoj strani

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da će se na liniji Vašington–Pariz–Berlin mnogo toga odlučivati, te da Srbija treba tamo da zastupa svoje interese kada je reč o KiM.

Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se stvara onaj nedostajući prostor za postizanje kompromisa kada je reč o rešenju pitanja Kosova.

“Priština insistira na stavu koji zatvara vrata normalizaciji, a to je priznavanje nezavisnosti, a tu nema prostora za kompromis”, istakao je Drecun.

Kako kaže, Vučić je rekao da Srbija ima bar iskristalisan okvir za konačno rešenje, to je predočio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

“Francuska je shvatila da je ovakva sitaucija neodrživa. Za nas je dobro ako Francuska i Nemačka žele da prihvate situaciju da mi ovo nećemo da prihvatimo, da nećemo priznati Kosovo”, napominje predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Drecun smatra da je prevashodno važno da vodeće članice EU definišu stav da treba da se  razgovara o KiM te da će, kako navodi, EU slediti stavove najuticajnijih zemalja.

“Makron postaje sa Merkel nosilac reforme u EU, i te nove osovine koja se stvara i temelji na novom viđenju saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti. Na liniji Vašington–Pariz–Berlin će se mnogo toga odlučivati i Srbija treba tamo da zastupa svoje interese”, napominje predsednik skupštinskog odbora za KiM.

Kada je reč o nastavku dijaloga u Briselu, Drecun ukazuje da se govori o različitim formatima sastanka što ukazuje na to da Brisel uviđa da svi u Prištini moraju da preuzmu odgovornost za ono što kosovski predsednik Hašim Tači dogovori u Briselu.

“Mi moramo da imamo predvidivog saradnika na drugoj strani a to ne može ako Tači dogovori jedno a onda drugi to ne poštuju. Moraju svi da preuzmi odgovornost za ono što se dogovori. Očigledno da Tači nema dovoljno kapaciteta da iznese dogovoreno”, ističe predsednik odbora za KiM.

Drecun je ukazao da uskoro ističe rok koji je EU dala Prištini da izradi statut Zajednice srpskih opština.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još