Avramopulus: Kosovo napredovalo u postizanju uslova za viznu liberalizaciju

Dimitris Avramopulus, evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije, u tekstu koji je poslao listu “Koha Ditore”, rekao je da je Kosovo napredovalo i postiglo potrebne uslove za liberalizaciju viza.

“Nakon mnogo godina upornog rada i pokušaja, Evropska komisija sada potvrđuje da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza. Sada, mi ohrabrujemo Savet Evropskog Parlamenta da prosledi dalje naš predlog. Ja zaista verujem da smo veoma blizu bezviznog režima za čitav region, koji će se desiti uskoro”, istakao je Avramopulus.

Danas, u 16:30 časova komesar Avramopulus će imati zajedničku konferenciju za medije sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, gde će dati vest o ispunjavanju uslova za liberalizaciju viza.

Predsednik Skupštine Kosva Kadri Veselji, nakon današnjeg sastanka sa Federikom Mogerini je rekao da preporuka liberalizacije viza je prvi korak ka konačnoj odluci ovog pitanja.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da će se Evropski parlament sastati 29. ili 30. avgusta, da bi odobrili odluku Evropske komisije, nakon čega će je proslediti Savetu ministara EU, “gde će proći malo teže, ali ostajemo u nadi da danas završavamo veoma važno pitanje za građane Kosova – liberalizaciju viza”.

 

Izvor: RTV Puls / RTK2

Comments