• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Podrška Makrona za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije u Parizu da je sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarao o bilateralnim pitanjima, prijateljstvu dveju zemalja, ali i o dijalogu Beograda i Prištine. Francuska će pomoći Srbiji u rešavanju najosetljivijih pitanja na putu ka EU, poručio je Makron i istakao da želi da ispoštuje poziv da dođe u Srbiju 11. novembra.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se na konferenciji u Parizu nakon sastanka sa Makronom, rekao da je od francuskog predsednika dobio podršku za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu.

“I to ne samo da sačuvamo mir za godinu ili dve, već za trajni mir da bismo se koncentrisali na eknomski napredak”, istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio Makronu što, kako kaže, i Srbija i ceo naš region ponovo gledaju u Pariz, u Francusku za šta je, dodaje, zaslužan upravo Makron.

“Francuska je danas mnogo značajnija za naš region i celu Evropu nego što je bila u nekom ranijem periodu. Ja sam otvoren čovek i govorim šta mislim. Čestitam što je vratio Francusku na mesto koje joj pripada u Evropi i svetu”, naglasio je predsednik Srbije.

Istakao je da je sa francuskim predsednikom postigao visok stepen saglasnosti o ključnim pitanjima – očuvanju mira i stabilnost, zajedničkom traženju rešenja i gledanja u budućnost a ne samo u prošlost.

Predsednik je istakao da bilateralna saradnja Srbije i Francuske napreduje iz godine u godinu, dodajući da je sve više francuskih kompanija koje prave dobre poslove u Srbiji.

Dodao je da trgovinska razmena Srbije i Francuske raste i preći će milijardu evra.

Napomenuo je da je sa Makronom razgovarao o iskrenom i dugotrajnom prijateljstvu dve zemlje, koje, kako kaže, traje ne decenijama već vekovima.

Od Makrona, kako napominje, očekujemo da pomogne Srbiji i na njenom evropskom putu.

Vučić je Makronu čestitao povodom pobede Francuske na Svetskom prvenstvu u fudbalu, dok je francuski predsednik čestitao Vučiću na pobedi Novaka Đokovića na Vimbldonu.

Makron: Želim da ispoštujem poziv da dođem u Srbiju

Francuski predsednik zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na pozivu da dođe u Srbiju 11. novembra.

“Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na pozivu da 11. novembra posetim Srbiju i želim da ispoštujem preuzeti poziv”, rekao je Makron na pres konferenciji nakon razgovora s Vučićem.

Podsetio je na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje koje je posebno potvrđeno u Velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo reči, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.

“Zaboravili smo koliko smo bili bliski, zajedno smo oslobodili Srbiju 2018, dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, to stvara novu obavezu između nas…danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu”, naveo je francuski predsednik.

Francuska će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a u okrivu toga i u rešavanju najosetljivijih pitanja, poručio je Makron.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još