Kosovska opozicija protiv Veseljijeve platforme

Krajem prošle nedelje predsednik Parlamenta, Kadri Veselji, predstavio je platformu za dijalog sa Srbijom, prema kojoj će predsednik Hašim Tači da bude glavni pregovarač. Ali opozicione stranke su protiv ove platforme, navodeći da ne može da se traži konsenzus bez slanja zahteva opozicije, piše list “Zeri”.

Opozicioni entiteti smatraju platformu predsednika Skupštine Kadrija Veseljija za dijalog sa Srbijom neprihvatljivom.

Opozicija nastavlja da predsednika Hašima Tačija ocenjuje kao neprihvatljivog za glavnog pregovarača, naglašavajući potrebu za državnim konsenzusom, iznoseći i zahtev da se ne izlazi sa takvom jednostranom platformom.

U međuvremenu politički analitičari kažu da platforma za dijalog ne bi trebalo da govori o imenima koja vode ovaj proces, već bi trebalo da odrede konture razgovora ili položaj Kosova prema dijalogu, piše dalje “Zeri”.

Oni smatraju da ni vlada, ni opozicione stranke nisu zainteresovane za postizanje konsenzusa o dijalogu sa Srbijom.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji, takođe predsednik Demokratske stranke Kosova, rekao je da će ovaj dokument pomoći postizanju konsenzusa.

“Čvrsto verujem da će ovaj dokument koji sam ponudio da bude dobra inicijativa za izgradnju opšteg konsenzusa, tako da svi zajedno stojimo i budemo u procesu dijaloga, istovremeno dovršavajući proces članstva u UN za našu nezavisnu i suverenu državu. Zato idemo u dijalog”, rekao je Veselji.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još