• Početna>
  • Vesti>

Etno festival u Sočanici: Kad vredni i uporni podsete da je i rad tradicija

U Sočanici je održan šesti po redu Etno festival. Na nekoliko štandova, na centralnom trgu u ovom mestu, u subotu je bilo domaće hrane, kvalitetne rakije, voća, sokova, meda, ali i melema – sve iz sočaničkog kraja. Festival na gotovo krajnjem severu upotpunilo je Kulturno umetničko društvo iz Brvenice podno manastira Gradac. Iako je bilo znatno manje izlagača u odnosu na ranije festivale, izgleda da je ovogodišnji okupio one koji veruju da mukotrpan rad i istinski trud vodi ka uspehu.

Prvi među štandovima bio je onaj sa lekovitom nevenovom mašću. Ovde su se okupili i najmlađi izlagači. Na stolu uz voće – maline, crvene i crne ribizle i višnje – puna korpa sušenog cveta nevena. Poređane bočice ulja – ružino, mirođijino, orahovo i nevenovo i kutije domaće nevenove masti.

A na suprotnom kraju najzdravijeg štanda, našao se onaj sa poslasticama.

Stanica Aritonović, Vesela Đurđević i Dobrila Vučetić potrudile su se da posetioci probaju hranu iz sočaničkog kraja.

“Flija, kupusnik, pogača. To su pite savijače, ili koturače, obično su sa blitvom, spanaćem, zeljem. Imamo i sa sirom, kajmakom, imamo i tradicionalne suve kolače. Imamo i starinsku štrudlu. Potrudile smo se da imamo kombinaciju i starinskih i modernih poslastica,” objašnjava Dobrila.

Pored ukusne domaće hrane i čorbe koja se tiho kuvala između štandova, nije se moglo bez domaće rakije.

Poređane flaše domaćeg vinjaka, kruške, šljive, jabuke. Poznavaoci “vatrene vode” brzo su se upravo tu okupili. Međutim, pažnju nisu privukle samo flaše i njihov sadržaj, već „kuvar“ svojevrsnih kazana. Profesor Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici na predmetu tehnološke operacije, Svetomir Milojević, može da se pohvali raznovrsnošću rakija, ali pre svega kvalitetom.

On priznaje da je od 1991. do 1995. eksperimentisao:

“U tom periodu sam magistrirao na alkoholu i tako je počela cela priča. Od 1996. imam proizvodnju. To je minimalna proizvodnja u domaćinstvu, nivo – manje od osrednjeg domaćina,” dodaje sa osmehom.

Organizatori festivala su Dom kulture „Sava Dečanac“ iz Leposavića i opština Leposavić.

 

Izvor: Kossev

 

 

Comments

Pročitaj još