• Početna>
  • Vesti>

Hodžaj zatražio podršku Matisa za formiranje kosovske vojske

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj zatražio je na sastanku Američko-jadranske povelje u Zagrebu da Kosovo ima svoju vojsku, budući da je zemlja spremna i da ispunjava sve parametre za to pravo. On je optužio Srbiju zbog političke blokade i najavio da Kosovo treba da osnuje vojsku zakonskim izmenama.

Sastanku je prisustvovao i američki sekretar odbrane, Džejms Matis (James Mattis), povodom čije posete se i održava sastanak.

“Važno je da ovde naglasim da su Bezbednosne snage Kosova spremne da se transformišu u tradicionalne vojne snage sa mandator teritorijalne odbrane. Naše je suvereno pravo da poduzmemo taj korak”, kazao je Hodžaj, a prenosi kosovska vlada.

On je naglasio da je ovaj proces u neizvesnosti poslednjih godina i dodao da je Kosovo jedina zemlja na Balkanu i u Evropi koja nema svoju vojsku zbog “spoljnih prepreka kako bi se okončala tranzicija”.

“Razlozi blokade su politički. Srbija se trudi da minira državnost Kosova tako što ometa tranziciju Bezbednosnih snaga Kosova. Oni se trude da putem srpskih poslanika blokiraju ustavne izmene. U poslednje vreme su počeli i sa kampanjom zastrašivanja i hapšenja srpskih pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova što je popelo broj na 50 onih koji su napustili snage. To je neprihvatljivo i nećemo dopustiti da se poremeti multietnički karakter Bezbednosnih snaga Kosova u kojima 12 posto pripadnika je iz manjinskih zajednica”, kazao je na sastanku Hodžaj.

On je dodao da Kosovo mora da nastavi sa radom na transformaciji, da osnuje vojsku zakonskim izmenama uz poštovanje Ustava Kosova.

“Sada je vreme. Poštovani sekretaru, potrebna nam je vaša podrška kako bi okončali ovaj proces”, kazao je Hodžaj.

On je zatražio i puno članstvo Kosova u Jadranskoj povelji, budući da je sada samo država posmatrač. Tu inicijativu podržale su i Crna Gora, Albanija i Makedonija.

Iz kosovske vlade se navodi da sekretar Matis prvi put boravi na Balkanu, i da se očekuje da će se u toku dana sastati sa Hodžajem i ministrom BSK Rustemom Berišom.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još