U Istoku obeležena hramovna slava Petrovdan

U pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Istoku, metohijskom selu istoimene opštine, danas se obeležava hramovna slava Petrovdan.

Crkvu, koja je posvećena prvim propovednicima Hristove vere Petru i Pavlu, danas su svojim prisustvom liturgiji ispunili vernici, malobrojni koji su ostali da žive u ovom mestu, kao i oni iz okolnih metohijskih sela, ali i raseljeni koji su organizovano iz Beograda doputovali kako bi uveličali proslavu praznika. Liturgiju je služio mesni paroh Nebojša Sekulić uz sasluženje parohijskog sveštenstva.

Pomenuto versko zdanje je u prethodnom periodu, kao i mnoge druge svetinje u ovom kraju, bilo meta vandala. Crkva je spaljivanja i obnovljena. Nalazi se u samom centru sela Istok.

Članovi humanitarne organizacije “Srpska solidarnost hranom” iz Beograda dopremili su pomoć u vidu hrane i odeće preostalim meštanima ovog metohijskog sela, a odeređena pomoć biće donirana i manastiru Visoki Dečani.

U Istoku danas živi oko sedam – osam srpskih porodica i to su uglavnom staračka domaćinstva.

 

Izvor: RTV Gračanica

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."