Sve više proizvoda iz centralne Srbije u kosovskim trgovinama

Trgovinske firme na Kosovu povećale su nabavku i kupovinu proizvoda iz centralne Srbije, tako da je u prvih šest meseci ove godine premašen iznos u odnosu na isti period prošle godine, za devet miliona evra.

Od januara do juna ove godine, na Kosovo je iz centralne Srbije plasirana roba u iznosu od 211.532.000 evra, prenose prištinski mediji.

U istom periodu ove godine, firme sa Kosova su na tržište centralne Srbije plasirale robu u vrednosti od 15 miliona evra, što je pet miliona evra manje nego u istom periodu 2017. godine.

Nemačke firme zauzimaju drugo mesto po plasmanu robe na Kosovo, sa iznosom od 190 miliona evra.

Na Kosovo je iz Albanije uvezeno robe u iznosu od oko 82 miliona evra.

U proteklih 10 godina, prema podacima do kojih su došli prištinski mediji, vrednost plasiranih proizvoda iz centralne Srbije na Kosovo iznosila je oko tri milijarde evra.

Prema podacima kosovske agencije za statistiku, trgovinski deficit u maju mesecu ove godine porastao je 13 odsto, u odnosu na isti mesec prošle godine.

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."