• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Slanje crnogorskih vojnika na KiM nije prijateljski čin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da ne bi bilo šta karakterisao teškim rečima, ali je ocenio da svakako nije prijateljski čin to što Crna Gora šalje svoje vojnike na KiM.

Aleksandar Vučić je podsetio da je premijer Crne Gore Duško Marković, prilikom posete Beogradu i u razgovoru sa njim, rekao da Crna Gora razume koliko je KiM bolno i teško pitanje za Srbiju i da će se odnositi prema njemu sa posebnom pažnjom, uzimajući u obzir i interese Srbije, i ono što Srbija kaže…

“Niti su nas pitali… Oni su suverena država, oni mogu to, ali znaju kakav je naš stav po pitanju KiM. To što će oni nešto tako značajno da rade, jedan, dva ili tri njih, to je bezveze, to ničemu ne služi, osim da oni ispune zadatak koji su dobili od NATO-a”, rekao je Vučić novinarima nakon obilaska kompanije “Teleoptik”.

Predsednik Vučić je ocenio da slanje crnogorskih vojnika na KiM nije naročito prijateljski gest.

“Napred, momci, vi radite svoj posao. Mi znamo da to nije naročito prijateljski gest prema Srbiji. Mi ćemo svoj posao da radimo, i to je to. Nema filizofije velike, a da nas terate da kažemo kako je to divno… i sad ćete vi sa tom dvojicom da sačuvate naše manastire… tu priču nekom drugom pričajte”, rekao je Vučić.

“Ruše šansu da dobijemo više nego što imamo danas”

Vučić je rekao da se Kosovom bavi na dnevnom nivou, da dnevno čita između 500 i 600 strana dokumenata, što tajnih, što javnih, i da će pred narod izaći sa predlogom kad bude znao šta je maksimum koji možemo da dobijemo.

“Kada pročitate tajnog i javnog materijala od 500 stranica dnevno znate nešto više od drugih i morate da preduzimate odgovorne mere”, rekao je predsednik.

Predsednik Srbije je rekao da, šta god bude urađeno oko Kosova i Metohije, mora da ide na referendum i poručio da bilo kakva odluka nije moguća bez ustavnih promena, a da oni koji “ruše” referendum rade protiv budućnosti zemlje.

Referendumu se, kaže, protive svi oni koji misle da time ruše njega: “A ruše, zapravo, svoju zemlju, njenu budućnost i šansu da dobijemo više nego što sada imamo”, primetio je Vučić.

Istakao je da Srbi treba da odluče i kažu šta žele, a da je njegova obaveza da bude ozbiljan i gleda u budućnost, da imamo više investicija.

Poručio je da, ako neko misli da će to biti autonomija u sastavu Srbije, ne treba da laže ni sebe ni narod.

“Borimo se i dobićemo bolje i više nego ranije”, rekao je i procenio da niko neće biti zadovoljan, da nikom neće biti dobro, jer se stvari u Srbiji ne posmatraju racionalno, već se sve posmatra iz svog ugla i interesa.

“Kritičari će se ujediniti, nema razlike između Đilasa i Obradovića”

Vučić je upozorio da će se svi ti kritičari ujediniti i da će se videti da nema nikakve razlike između Đilasa i Obradovića, “secikesa koji bi da dođu na vlast koristeći Kosovo”.

“Njima je svejedno da li je Kosovo nezavisno ili će se pripojiti Albaniji”, naglasio je predsednik.

Vučić je rekao da će njihovo obrazloženje za “naivnu srpsku javnost” biti da ne može referendum da se održi u uslovima diktature.

“Ako ne dobijemo 50 odsto plus, onda referendum neće uspeti. Oni misle da su mene srušili time. Nije problem, ali srušili ste zemlju, našu budućnost, šansu da dobijemo više nego što imamo danas”, objasnio je predsednik.

Neće tu biti velike sreće, ni radosti, kaže Vučić prognozirajući ishod rešavanja pitanja Kosova i Metohije, ali je podsetio da su njegovi prethodnici već “overili” kosovsku nezavisnost pred Međunarodnim sudom pravde, nezavisnost koju danas priznaje oko 100 zemalja, i da danas nemamo ništa.

Podsetio je da smo 1999. učestvovali u oružanom sukobu, bili napadnuti, nismo uspeli da svoje ciljeve u tom odbrambenom ratu zaštitimo i sačuvamo.

“Nekih 19 zemalja najmoćnijih, ili jačih i snažnijih od nas. Posle smo imali priču ‘standardi pre statusa‘ krenuo je martovski pogrom, pa 2008. doneta je odluka o nezavisnosti. Za 100 zemalja već 10 godina imate nezavisnu državu, a 2010. i 2011. imali smo katastrofalnu neodgovornu politiku Jeremića, Đilasa, Jankovića, Tadića i ostalih”, naveo je Vučić.

Predsednik je podsetio da je Stalni Međunarodni sud pravde doneo presudu “po kojoj je Kosovo steklo nezavisnost na legalan način, na naše pitanje, na naš zahtev”.

“Sada bi neko da se to zaboravi, ali neće druga strana i niko u svetu neće. Za svoje greške moramo da plaćamo cenu”, rekao je Vučić.

“Na dnevnom nivou se borimo da nešto sačuvamo”

Rekao je da se na dnevnom nivou borimo da nešto sačuvamo, da nešto imamo na KiM.

“Svi koji nas svakodnevno kritikuju znaju da sam u pravu. Mi Srbi nikada ne volimo da posmatramo realnost, više volimo da živimo u sopstvenom svetu i kažemo ‘ja ću da posmatram kako hoću’, kao što nismo bili spremni da se borimo oko KiM, osim da se jednom okupimo u centru grada i ništa ne uradimo više od saopštenja. Neki su 2011, kreteni, objašnjavali da smo pobedili u nečemu, a onda su rekli ‘nema veze, zaboravite Kosovo'”, rekao je Vučić.

Dodao je da su granicu prema srpskom narodu postavili isti ti koji ga kritikuju danas i zbog čijih grešaka sada imamo posledice.

Njegovu ostavku sad traže oni koji su učestvovali u kosovskoj nezavisnosti, a on će je, kaže, dati – ako oni postignu više od njega.

Predsednik je rekao da oko Kosova ništa neće biti lako, ali da je bolje da imamo sporazum, nego da ga nemamo.

“Svi koji su protiv, kao Jankovićev akademik, koji traži da podnesem ostavku zato što danas nemamo ništa, poručujem da nije problem da podnesem ostavku zato što su naš predsednik i vlada ćutali kada je proglašavana nezavisnost, što su se obratili Međunarodnom sudu pravde, ako kažu da će išta više doneti i na koji način”, objasnio je Vučić.

Poručio je “onima koji kažu da sada nije dobro vreme” da nikada neće biti bolje za nas.

“Kad će biti bolje vreme? Kad SAD propadnu? Da tada pošaljemo 20.000 Srba da ratuju, protiv 100.000 onih kojima je više stalo. Gde tih 20.000 koji će da poginu da nađemo? Ne pitate koliko se ljudi ‘skinulo’ iz vojske u danu kada je postojala mogućnost da idu na Kosovo”, poručio je Vučić.

Vučić o Savezu za Srbiju: Ne brinite, nije ozbiljno…

Aleksandar Vučić je prokomentarisao najavu formiranja opozicionog bloka Savez za Srbiju, koji je pokrenuo Dragan Đilas, a kome će se priključiti i još neke opozicione stranke među kojima je i Narodna stranka Vuka Jeremića, rekavši da očekuje da se svi oni ujedine.

Očekuje da im se pridruži i Boško Obradović, Milan Stamatović kao i Dušan Petrović.

“Kada me pitate što (Petrović) nije procesuiran, pa pitajte sudije i tužioce koje su oni postavljali”, rekao je Vučić.

Vučić, kako kaže, očekuje da se svi ujedine, ali i da gube.

“I naravno uvek će da gube, nemojte da brinete… da se ne biste sekirali da je to nešto ozbiljno”, poručio je predsednik.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još