• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Kosovska vojska bi služila za potpirivanje sukoba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je sve Srbe na Kosovu i Metohiji da ni na koji način ne učestvuju u formiranju kosovske vojske, koja bi isključivo služila za potpirivanje sukoba.

Đurić je za Pink tv rekao da je dobro to što Srbija u uslovima povećanog nasilja na KiM i povećanih pritisaka uspeva da se protivi formiranju kosovske vojske.

“Sa ponosom ističem da smo protiv kosovske vojske i ja i predsednik Aleksandar Vučić i vlada i pozivam sve Srbe na KiM da ne učestvuju u toj formaciji, jer bi ona isključivo služila za potpirivanje sukoba”, rekao je Đurić.

Srbi na KiM, istakao je Đurić, se nalaze pod velikim pritiscima, a napadi koji su u poslednje vreme učestali nisu slučajni i imaju za cilj da otežaju ukupan položaj Srba da bi pregovaračka pozicija Srbije bila slabija.

“Taj cilj neće biti ostvaren, jer se Srbi na KiM ne plaše i hrabro i ponosno čuvaju svoje domove, a mi ćemo nastaviti da kao država budemo solidarni i da im pomažemo u njihovom ostanku i opstanku”, naveo je Đurić.

Upitan za spisak 200 Srba iz Đakovice koje je specijalno tužilaštvo u Prištini optužilo za zločine, a koji su neki mediji nazvali “spisak za odstrel”, Đurić kaže da je taj spisak apsurd, budući da 20 godina niko nije osuđen za “hiljade ubistava, progon stotine hiljada Srba, kao i nepoznat broj kidnapovanih i nestalih”.

“U takvim uslovima, neko umesto da počisti sopstveno dvorište sada pokušava da optuži Srbe za navodne ratne zločine. Svi zločinci treba da budu kažnjeni, ali prvo stanite pred ogledalo, očistite pred svojim dvorištem”, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Govoreći o skupu koji ispred Predsedništva organizuje lider PSG sa pitanjem predsedniku Aleksandru Vučiću u vezi ubistva Olivera Ivanovića, Đurić je podsetio da Saša Janković za vreme dok je obavljanja funkcije Zaštitnika građana nije napisao nijedan red o položaju Srba na KiM.

“Njemu je u opisu posla bilo da štiti građane na celoj teritoriji Srbije, a nije preduzeo ništa da obavesti međunarodnu javnost o položaju Srba na KiM i sada pokušava da drži nekome pridike”, konstatovao je Đurić.
Dodao je da u trenutku kada se Srbija bori da spasi ono što je izgubljeno kada je “Jankovićeva vlast” upravljala Srbijom, Janković javno nudi Prištini dva mesta u UN.

“To je dokaz političke dezorijentacije i bezidejnosti njegove politike. Građani Srbije treba da znaju da ni drugi napadi koji se dešavaju od strane đilasa, Jeremića i Obradovića nisu samostalni, to je jedan pravac napada, pokušaj da se iznutra napada država na temi Kosova i Metohije”, ocenio je Đurić.

Kako kaže, predstavnici opozicije dogovorili su se da bez obzira šta Srbija radi po pitanju KiM, oni to napadaju.
“Sve to da bi na najosetljivijoj temi za Srbe pokušali da profitiraju politički. Da li možete da zamislite da sa albanske strane neko radi isto”, rekao je on.
Đurić je zaključio da su napadi opozicije isti kao i napadi albanskih poltičara vezani za kosovsku vojsku, te da građani treba da znaju da je to “isti napad iz različitih pravaca”.
Izvor Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još