GIG: Gorance uključiti u dijalog, Gora da bude distrikt

Građanska inicijativa Goranaca (GIG), kao jedina politička i nacionalna organizacija Goranaca u Srbiji, zatražžila je danas od najvišših predstavnika Srbije i visoke predstavnice EU Federike Mogerini, da predstavnici Goranaca budu uključeni u dijalog Beograda i Prišštine i da opšština Gora dobije status distrikta.

Predsednik Građanske inicijative Goranaca dr Orhan Dragaš je tim povodom, kako je saopšteno, uputio pismo predsedniku Republike Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i šefici diplomatije EU Federiki Mogerini, uz podsećanje da je Predsednišštvo GIG nedavno odlučilo da se za opšštinu Gora zatražži status distrikta.

U pismu je naglaššeno da je ta odluka rezultat težžnje Goranaca da očuvaju svoje vekovne specifičnosti i svoju samobitnost na području opšštine Gora na Kosovu i Metohiji, a imajući u vidu da se čine napori za što skorije postizanje kompromisnog reššenja o Kosovu i Metohiji, koje će trajno odrediti i položžaj Goranaca.

U obraćanju najviššim funkcionerima Srbije navodi se da su Goranci nebrojeno puta iskazali lojalnost i poverenje držžavi Srbiji i da bi status distrikta dugoročno obezbedio stabilnost i prosperitet goranske nacionalne zajednice.

Naš zahtev da opšština Gora dobije status distrikta, ističe GiG, potpuno je komplementaran sa stratešškom pozicijom Srbije prema pitanju Kosova i Metohije, a to je da se ljudima koji tamo žžive obezbede maksimalna prava, uz jake veze sa držžavom Srbijom.

GIG smatra da za ovakvo reššenje postoje ekonomske, demografske, pa i političke pretpostavke, imajući u vidu da su slična reššenja, poput Distrikta Brčko, pokazala punu opravdanost i održživost.

Izvpr: Tanjug

Comments