Haradinaj: Pritisci na Srbe u BSK neprihvatljivi

Većina pripadnika BSK srpske nacionalnosti je zahtev za demoblizaciju, odnosno za raskudanje ugovora, podnela zbog direktnih pritisaka koji dolaze od predtavnika vlasti u Beogradu, rekao je Ramuš Haradinaj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je povodom zahteva osam pripadnika BSK srpske nacionalnosti za demobilizaciju, sazvao sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Haradinaj tvrdi da su pojedini Srbi koji su deo Bezbednosnih snaga Kosova odlučili da napuste ovu formaciju zbog direktnih pritisaka koji dolaze iz Beograda.

“Ovakvi pritisci su neprihvatljivi. Tako nešto se dešavalo pre deset godina. Iznenađeni smo ovim pristupom. Neko vrši zločin nad ovim mladim ljudima. To je protiv svih konvencija, nije u sladu sa ljudkim pravima, protivno je bezbednosti ovih građana. Ali reagovali smo na vreme i preduzeli mere kako bi se objasnio ovaj neshvatljiv postupak”, rekao je Haradinaj u kratkom obraćanju medijima.

Na konferenciji za medije Haradinaj je podsetio na hapšenje pripadnika BSK Miloša Šošića na prelazu Končulj, ali i na to da su nedavno na kuće dvojice pripadnika, koji su takođe srpske nacionalnosti, bačene eksplozivne naprave.

Osam pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova nedavno je podnelo zahtev za demobilizaciju. Prema rečima zamenika ministra BSK-a odluka o tome biće doneta u narednih šest meseci.

 

Izvor: Radio Kim

Comments

Pročitaj još