• Početna>
  • Vesti>

Za preko 200 Srba iz Đakovice 59 krivičnih prijava, optuženi za navodni ratni zločin. Večernje: Na spisku ugledni Đakovčani

Organizacija civilnog društva u Đakovici za „dokumentovanje ratnih zločina i pripremu krivičnih prijava“ tokom rata 1998. do 1999. predala je Specijalnom tužilaštvu 59 krivičnih prijava u vezi sa navodnim ratnim zločinima u ovom gradu. Na ovim prijavama nalazi se preko 200 „optuženih Srba i njihovih saučesnika“, preneli su prištinski mediji. Večernje novosti javile su danas da se na listi nalaze imena uglednih Srba čije su porodice živele u nekadašnjoj Srpskoj ulici u centru Đakovice, kao i reakciju Udruženja raseljenih Srba. Oni navode da je reč o pokušaju da se spreči povratak.

Da su prijave protiv preko 200 lica predate kosovski mediji preneli su, međutim, još početkom prošlog meseca.

„Optužnice se zasnivaju na svedočenjima članova porodica i svedoka koji su bili svedoci ubistava, silovanja i paljevina na teritoriji Đakovice,“ javila je tada Koha.

Usledio je potom novi krug podnošenja prijava prošle nedelje.

Predstavnica udruženja, kako su preneli kosovski mediji, „Grupa civilnog društva za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima i pripremu krivičnih prijava protiv srpskih kriminalaca tokom rata od 1998. do 1999. godine“, Mevljude Mezini Saraći, rekla je tada u izjavi zaEkonomia online:

„Videvši neangažovanje i nezainteresovanost Vlade Kosova i pravosudnih institucija, kao civilno društvo smo započeli ovaj posao pre nekoliko godina i upravo ove godine smo dobili podršku od gradonačelnika Đakovice, koji nam je obezbedio kancelariju. Kancelarija u kojoj svaki dan građani dolaze da svedoče o onome što do sada nije poznato.“

Nije, međutim, poznato koliko je krivičnih prijava i podneto u najnovijem krugu.

Iz Specijalnog tužilaštva, sa druge strane, za sada nema detalja da li su istrage i pokrenute, te ko su okrivljeni.

Iz Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice ocenjuju za Večernje novosti da se se „spiskovi sa imenima raseljenih prave smišljeno“, kako bi se sprečio njihov povratak, a istovremeno nastavilo sa, kako navode, korišćenjem ili uništavanjem njihove imovine.

„To i počinje da se ostvaruje jer raseljeni Srbi svoje kuće i stanove prodaju u bescenje,“ ocenio je predsednik ovog udruženja Đokica Stojanović.

„Tvrdnja da su ti ljudi počinili zločine pre 20 godina, ne odgovara istini i svi oni to veoma dobro znaju. Posle spiska sa imenima 30 Srba iz ovog grada, na kojem se nalazilo i moje, dopunili su ga sa još 200 naših uglednijih građana,“ dodao je Stanojević.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još