• Početna>
  • Vesti>

Pronalaženjem i procesuiranjem počinilaca do bezbednijeg okruženja

U Centru gradjanske energije u Severnoj Mitrovici predstavljen je Izveštaj o oceni stanja bezbednosti na severu KiM za mesec jun. NVO “Humani centar Mitrovica” već drugi mesec, uz podršku KFOS-a radi svojevrsni “sekjurimetar”, odnosno “bezbednosni barometar” na osnovu ispitivanja gradjana na terenu, kako bi se došlo do realne ocene stanja bezbednosti.
Na osnovu istraživanja NVO “Humani centar Mitrovica” na severu Kosova u drugom mesecu zabeležen je veći broj bezbednosnih incidenata.
Česti napadi na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu u velikoj meri utiču na povećanje osećanja ugroženosti i nebezbednosti svih gradjana, zaključak je proistekao iz „sekjurimetra“ odnosno bezbenosnog barometra za mesec jun.
“Česti napadi na Srbe i njihovu imovinu znatno utiču na povećanje ugroženosti i nebezbednosti svih gradjana, pre svega, Severne Mitrovice pa tako i celog Kosova. Nepronalaženje i neprocesuiranje počinilaca krivičnih dela takodje je jedan od faktora koji doprinose povećanju tenzija. Naš savet i naša preporuka policiji jeste da se aktivnije angažuje na pronalaženju počinilaca jer bi se na taj način stabilizovala bezbednosna situacija na KiM, pa i u čitavom regionu”, rekla je Aleksandra Šindić, rukovodilac projekta “sekjurimetar”.
Ona je dodala da bi se na “taj način garantovalo i sprovodjenje zakona i njegovo funkcionisanje”.
Šindić je govoreći o značaju prisustva sednicama odbora za bezbednost Kosova istakla da je da se odbor suočava sa velikim brojem problema koji se ogledaju i u otežanoj komunikaciji sa bezbednosnim institucijama.
“Poseban fokus bio je na inspektoratu policije čije se stanje ocenjuje kao veoma loše na šta ukazuje i činjenica  da je Odbor za bezbednost formirao radnu grupu  koja se bavi utvrdjivanjem stanja. U okviru akcije ispitano je dvadesetak lica inspektorata i odredjeni broj lica iz medjunarodnih organizacija i medija”, naglasila je Šindić.
Od početka istraživanja  bezbednosti na severu Kosova gradjanima je omogućeno da aktivno učestvuju putem fejsbuk stranice Sekjurimetar.
“Prilično smo zadovoljni radom naše fejsbuk stranice koju mogu da posete svi gradjani i na vreme se informišu o bezbednosnoj situaciji i trenutnom stanju”, rekao je Aleksa Aleksić, administrator ove fejsbuk stranice.
Na kraju svakog meseca gradjani će biti informisani o bezbednosti putem Sekjurimetra-bezbednosnog barometra, a nakon šest meseci javnosti će biti predstavljen finalni izveštaj Humanog centra Mitrovica.
Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još