• Početna>
  • Vesti>

Skot: SAD ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu kompromis

SAD žele da ohrabre i Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa za pitanje KiM, izjavio je ambasador SAD Kajl Skot i naveo da Sjedinjene Države ovu godinu vide kao ključnu za rešavanje tog pitanje, posebno ako hoćemo da vidimo naredak Srbije u evropskoj integraciji.

Upitan šta je to po njegovom mišljenju nešto što bi Srbija mogla da eventualno dobije i da li može nešto da dobije, Skot je rekao da što se tiče onoga što će Srbija dobiti i onoga što će Kosovo dobiti to u stvari jeste deo komprimisa i deo dijaloga.

“Samo hoćemo da ohrabrimo obe strane da ubrzaju konsultacije, da budu otvorene za svaki predlog i kada dođe do perioda da ima dogovora između Srbije i Kosova, mi ćemo biti spremni da pogledamo pozitivno na bilo koji dogovor koji je za obe strane prihvatljiv”, rekao je američki diplomata.

Ambasador SAD je naveo i da dijalog “ide u malo intenzivniju fazu”, a prošlonedeljni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Briselu ocenjuje kao dosta pozitivan.

Smatra da treba “ići malo brže” i treba doći do nekog kompromisa kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum o o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Mi hoćemo da ohrabrimo i Beograd i Prištinu da dođu do komprimisa. Neće biti nikakvog dogovora bez kompromisa”, rekao je Skot odgovarajući na pitanje novinara u Hajatu.

Izvor: RTS

Foto: Blic, ĐORĐE KOJADINOVIĆ / RAS SRBIJA

Comments

Pročitaj još