• Početna>
  • Vesti>

Vidovdan obeležen i u Prilepcu, mestu rođenja kneza Lazara

Više od stotinu Srba okupilo se danas na Prilepcu rodnom mestu kneza Lazara da obeleži 629 godina od Boja na Kosovu.

Obeležavanje Vidovdana na Prilepcu započelo  je osvećenjem i rezanjem slavskog kolača. Tradicionalno kao i svake godine prošlogodišnji kolačar predao je kumstvo i izabran je novi kum za narednu godinu.

Ovogodišnji kum Dragan Božić iz Sremske Mitrovice istakao je da značaj Vidovdana za njega ima posebnu draž zato što je na mestu gde se rodio knez Lazar.

Umetnički program lokalnih glumaca i poznatog glumca Saše Dunića, na trenutak je sve prisutne vratio daleko u istoriju.  Dunić je ukazao na značaj Vidovdana, praznik koji ima veoma bitan značaj u istoriji srpskog naroda.

Značaj Vidovdana srpski narod vezuje za brojne istorijske događaje, od kojih je svakako najznačajniji Kosovska bitka 1389. godine i pogibija kneza Lazara kao njen ishod.

Prilepac, mesto rođenja kneza Lazara tradicionalno okuplja ljude iz gotovo svih krajeva Kosovskog Pomoravlja i Centralne Srbije. Dolaze sa svih strana, a  ono što na njih ostavlja najjači utisak jeste da idu istim stopama gde je nekada davno koračao najmoćniji vladar koji je dao život za srpski rod.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još