• Početna>
  • Vesti>

Tači: Ako ne okončamo dijalog, bićemo poput Palestine

Predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, ponovo je pozvao sve albanske političke partije i predstavike civilnog društva da se angažuju u dijalogu sa Beogradom, a radi postizanja konsenzusa o okončanju tog procesa, jer ako se to ne dogodi Kosovo bi, kako je rekao, moglo postati druga Palestina.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Hašim Tači, kome opozicija osporava legitimitet da učestvuje u dijalogu u ime Prištine, ocenio je da je reč o “teškoj fazi” tog procesa i da Priština ne treba da dozvoli da “postane Palestina”.

Tači kaže da je, kao kosovski predsednik, sada spreman da se obrati poslanicima i građanima u vezi sa, kako kaže, poslednjom fazom dijaloga.

Dodao je da će na svaki sporazum “konačni pečat dati parlament”.

Uveren je, da će ovi razgovori biti “ozbiljni i teški”, ali i da će, kako je rekao, ovo biti poslednja faza koja će se okončati pravno obavezujućim sporazumom.

“Nepogrešivi put Kosova je ka Evropskoj uniji, NATO-u i međunarodnim institucijama. Dijalog bi trebalo da se okonča recipročnim priznanjem, inače, dijalog bi bio uzaludan”, rekao je Tači.

Ponovio je da Priština “ima podršku SAD i njenih saveznika” da dijalog bude okončanim pravno obavezujućim sporazumom sa Beogradom.

“Taj proces će biti transparentan, odgovoran i vodiće se kroz institucije. Samo teme koje o kojima se slažu obe strane neće biti ignorisane. Neće biti drugog privremenog sporazuma. Konačni sporazum će biti u skladu sa standardima i vrednostima evroatlantskog okvira”, rekao je Tači.

Ako, kako je rekao, svet ne bude želeo Kosovo i ako ne bude iskorišćena ova prilika za postizanje konačnog sporazuma, “Kosovo bi moglo ostati poput Palestine”, preneo je “Ljajmi”.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još