Proslavljena seoska slava u selu Belica kod Istoka

Sedamdesetak raseljenih Srba i gostiju proslavilo je seosku slavu – Vidovdan, ispred porušene crkve Lazarice u selu Belica kod Istoka.

Loše vreme i kiša koja je neprekidno padala nisu uspeli da pokvare raspoloženje meštana Belice koji se već devet godina za redom okupljaju za Vidovdan u Belici, pokraj ostataka crkve Lazarice.

Svetu liturgiju služio je Stevan Marković, paroh iz Osojana.

“Od 1986. godine se održava sabor u Belici, kada je pokojni patrijarh Pavle, tadašnji Episkop raško-prizrenski, osveštao ovu crkvu i od tada se redovno održavaju sabori gde se narod okupljao, ne samo iz sela Belica već i iz susednih sela i to sve do 1999. godine” izjavio je Milić Arsić za radio Bravo iz Osojana.

Branko Zdravković rodom iz Belice koji trenutno živi u Kragujevcu rekao je da bi se “vratio u Belicu, kada bi se vratili i malo mlađi”.

Tokom proslave, grupa Albanaca okupila se na obližnjem brdu i uzvikivala pogrdne parole protiv okupljenih Srba. Na svu sreću, sve se završilo na uvredama i verbalnim napadima.

U selu Belica je pre sukoba 1999. godine živelo oko pet stotina Srba koji su nakon sukoba prebegli u centralnu Srbiju. Srbi iz Belice pokušali su u više navrata da se vrate u rodno selo, međutim bezuspešno.

U pisanim izvorima selo Belica se prvi put pominje 1485. godine, kada je rađen turski popis. Tada je imalo 25 srpskih domaćinstava. U selu se nalazi crkva Lazarica, kraj koje se na Vidovdan (28. juna) održava sabor. Stariji patron crkve je bio Sveti Đorđe. Crkva je verovatno podignuta u 14. veku. Potom je bila razorena, pa je obnavljana u 16, 17. i 18. veku. Stručna obnova izvršena je 1966-68. godine. Oko crkve su ostaci starog srpskog groblja. U albanskom delu sela su očuvani ostaci jednog crkvišta za koje se ne zna kome je bilo posvećeno i kada je crkva srušena.

 

Izvor: TV Most / Radio Bravo

Foto: Radio Bravo

Comments

Pročitaj još