“Podela Kosova bila bi pogubna”

BEOGRAD – U emisiji “Pravi ugao” RTV, autorke Ljubice Gojgić, novinar Milivoje Mihajlović i urednica KoSSev portala Tatjana Lazarević, složili su se da bi podela Kosova bila pogubna.

“Svi centri sveta hoće podelu”, ali niko neće o tome javno da govori, tvrdi Mihajlović.

“Podela je najveća zabluda i međunarodne zajednice i zabluda balkanskih etničkih zajednica. Kada sam rekao da su svi za podelu, siguran sam svi svetski centri moći, Vašington, Brisel, Moskva, zato što misle da će podela da reši problem. Ne. Podela otvara neke nove probleme”, kaže Mihajlović.

U kasnijem delu je ipak rekao da se Nemačka protivi podeli:

“Nemačka nije nikada glasno rekla da hoće statusno rešenje Kosova, da hoće stolicu u UN. Oni su samo u ovom trenutku izričito protiv podele Kosova i nemački ambasador u Prištini i dobar deo administracije u Berlinu.”

“Onaj ko misli u Beogradu da će podela Kosova da spreči stvaranje dve velike etničke države, taj greši. Onaj ko misli da će to da bude bezbolno, taj još više greši. Ako međunarodna zajednica hoće da reši srpsko i albansko pitanje na Balkanu, ali onda nema više ni Makedonije ni CG, BIH”, dodaje Mihajlović.

Podela ne može mirno da se završi, navodi dalje:

“Za podelu je potreban incident. Da li u ovom trenutku, srpske, međunarodne, albanske snage mogu da kontrolišu taj incident? Ne. Incident bi bio lokalnog karaktera, ali podela bi počela na Kosovu, a završila bi se u Bosni i Hercegovini. Pritom bi se prošetala kroz Makedoniju i Crnu Goru. Imali bismo veliku vatru na Balkanu. I da Putin i Tramp da dođu u Skoplje, ne bi mogli da spreče veliku nevolju koju bi podela Kosova donela.”

Ne slažući se sa ocenom da svi hoće podelu, Lazarević kaže:

“Srpska pravoslavna crkva na Kosovu i Metohiji neće podelu, Srbi na jugu neće podelu, Srbi na Severu posle 2013., neće podelu. Oni su potpuno oslabljeni. Sever Kosova kontrolišu svi osim samog severa. Nas kontrolišu i Priština i Beograd, a ono čega se najviše plašim da nas u najnegativnijem mogućem smislu kontroliše sprega kosovsko-srpskih struktura. U takvoj situaciji gde smo potpuno urušenog kapaciteta kao korpus, da li mislite u ovom trenutku da podela može da nas spasi?”

Podsetila je na nastupe Ivice Dačića i Aleksandra Vulina u vezi sa neposrednim porukama o podeli, šta više, i koraku dalje Aleksandra Vulina o “razgraničenju sa Velikom Albanijom”, dodajući da oni misle da sa tako visokih državnih funkcija potpuno legitimno zastupaju takve stavove.

“Zamislite koje su to državne funkcije – srpski ministar spoljnih poslova i srpski ministar vojni”, kaže Lazarević.

 

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još