• Početna>
  • Vesti>

Dan Univerziteta u Prištini: Imperativ svih nas mora biti jačanje Univerziteta u okviru prosvetnog sistema RS

Svečanom akademijom, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležen Vidovdan –  Dan Univerziteta u Prištini sa  sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Rektor Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Rade Grbić  čestitajući ovaj dan studentima i njihovim profesorima, naglasio je da imperativ svih njih mora biti jačanje Univerziteta u okviru prosvetnog sistema Republike Srbije.

“Ali to ne možemo sami. Potrebna nam je kao i uvek podrška, moralna i materijalna pomoć naše države – na prvom mestu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a onda i Kancelarije za Kosovo i Metohiju” rekao je Grbić.

Obraćajući se studentima, rektor je istakao da su oni najveće bogatstvo Srbije.

“Zato, upijajte nova znanja,  jer vaša mladost i vaše znanje  stečeno na ovom Univerzitetu, čine našu osnovnu snagu. Stremite novim visinama, ali nikada ne zaboravljajte vaše temelje” poručio je Grbić.

Akademiji je  prisustvovao ministar prosvete u Vladi RS  Mladen Šarčević  koji je poručio da je obaveza Vlade Srbije i ministarstva da ulažu i da insistiraju na kvalitetu.

“Novi dani idu za visoko obrazovanje, za studente, Cilj nam je da povećamo broj stipendija, da uključimo privredu što je moguće više. Vlada napreduje, finansije su bolje i očekujemo ulaganja u svakoj oblasti pre svega u visokom obrazovanju” rekao je Šarčević.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da  je Vidovdan praznik koji nas opominje i podseća da smo kao narod,  u prošlosti uložili mnogo  da bismo danas imali pravo da govorimo svojim jezikom, da pišemo svojim pismom, da pevamo svoje pesme i da se sa ponosom sećamo dela svojih velikih predaka.

“Mi, danas, ovde u Kosovskoj MItrovici poručujemo celoj Srbiji  da nikada nećemo odustati od vidovdanskog zaveta, da nikada nećemo prestati da budemo narod Vidovdana, da se nikada nećemo uplašiti, pobeći,  odustati od onoga što je naše i da ćemo uvek baš ovde na Kosovu i Metohiji biti svoji na svome, da ćemo isto tako biti narod vidovdanske budućnosti” poručio je Đurić i  izrazio nadu da će svake godine biti sve više studenata na prištinskom Univerzitetu,

Ispred Studentske konferencije univerziteta Srbije obratio se predsednik Milan Savić koji je rekao da naš Univerzitet svih ovih godina čuva istinu povezanu sa istorijom i realnost koja nas uzdiže i pomaže da se dobrim branimo..

Akademiji su prisustvovali i predsednik Konferencije univerziteta Srbije i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević kao i predstavnici ostalih visokoškolskih ustanova sa kojima prištinski Univerzitet ima dobru saradnju.

Tradicionalno, na Vidovdan  deset najboljih studenata sa deset fakulteta dobili su povelju “Istaknuti student” i novčanu nagradu,  dok su posebne Vidovdanske povelje za afirmaciju i očuvanje Univerziteta u Prištini, ove godine uručene ministru Mladenu Šarčeviću, Marku Đuriću. Horu Fakulteta umetnosti dodeljeno je Vidovdansko priznanje za posebna zalaganja.

 

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su hor Fakulteta umetnosti i pevački kvartet Arhangeli iz Kragujevca.

 

Comments

Pročitaj još