• Početna>
  • Vesti>

Vidovdanske povelje za posebne zasluge uručene Miloradu Arlovu i Petru Rakiću

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić  uručio je danas Vidovdanske povelje za posebne zasluge predsedniku Odbora Vlade Republike Srpske za pomoć  Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu i dirigentu mitrovačkog crkvenog hora “Branislav Nušić”  Petru Rakiću.

Spirić je na svečanoj sednci organizovanoj ovim povodom izjavio da  je Vidovdan idealna prilika da grad pokaže zahvalnost i nagradi  ljude koji u teškim danima svojim usrdnim zalaganjem ohrabruju i što je najvažnie, usmeravaju omladinu na pravi put.

“ Mi smo odlučni i čvrsti u tome da ostanemo na svojim ognjištima, danas više no ikada. Naravno sa nama na tom putu je i crkva odnosno naša Eparhija raško-prizrenska” rekao je Spirić i naglasio da ljudi poput Petra Rakića i Milorada Arlova, svojim zalagenjem u  prosveti, odnosno svojim humanitarnim delanjem,  ulivaju nadu.

Predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za pomoć Srbima na  Kosovu i Metohiji  Milorad Arlov dobio je povelju  za posebne zasluge u povezivanju srpskog naroda na Kosovu I Metohiji I u Republici Srpskoj kao i za izuzetan humanitarni angažman.

“Ovu povelju dobila je cela Republika Srpska. Nije bilo jednostavno povezati osamnaest gradova i ugostiti devetsto dece  da budu jedno sedam dana. Deca sa KiM uvek su dobrodošla  i verujem da nose divne uspomene. Imamo istu muku. Iste probleme, istu krunu Nemanjića, istu crkvu. Mi smo uvek tu i uvek ćete imati našu podršku” rekao je Arlov i najavio da će na jesen Kosovsku Mitrovicu  posetiti veća delegacija iz Republike Srpske u cilju još jačeg povezivanja naroda i institucija.

Petar Rakić  osnivač i višedecenijski dirigent hora “Branislav Nušić” zahvalio je Privremenom organu  na ovom priznanju ali i na materijlnoj i moralnoj podršci koju je Opština pružala svih ovih godina horu.

“Ako smo duhovno jaki niko nam ništa ne može. Može fizički da nas uništi, ali duhovno nam niko ništa ne može. Svi smo tu sa istim zadatkom, da  mlađima ostavimo pečat Vidovdana u karakteru I životu mladih ljudi” poručio je Rakić.

Sednici je  prisustvovao i arhijerejski  namesnik  u hramu Svetog Dimitrija protojerej stavrofor Milija Arsović koji je poručio da   sutrašnji veliki praznik proslavljamo onako kako je Hrsitos i zapovedio – u zajednici.

“ I ja kao starešina hrama sa svojim narodom trudio sam se i trudiću se da  budemo tu na braniku svoje vere i otadžbine. Jedni bez drugih ne možemo” poručio je otac Milija.

U ime  đaka koji su bili gosti Republike Srpske, zahvalnost Arlovu i narodu sa tog područja iskazao  je direktor OŠ. “Branko Radičević” Ivan Zaporožac.

Veče uoči Vidovdana, u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici  tradicionalno, hor “Branislav Nušić” sa recitatorima organizuje program ” Vidovdansko slavopojanje”.  Ovaj program počeće u 19h.

Vidovdan se tradicionalno obeležava liturgijama i parastosima kosovskim mučenicima  kao i prigodnim akademijama.

Tradicionalno, centralno obeležavanje Vidovdana organizuje se u Gračanici i na Gazimestanu.

Comments

Pročitaj još