• Početna>
  • Vesti>

Simić: Svaki dogovor unapređuje položaj Srba i ostalih građana na KiM

Trenutna bezbednosna situacija na Kosovu je zabrinjavajuća, ocenio je u izjavi za Kontakt Plus radio poslanik Srpske liste Igor Simić. On je pozdravio nastavak dijaloga u Briselu , a neprihvatanje dokumenta ispisanog ćiriličnim pismom od strane kosovske vlade, ocenio kao još jedan pokazatelj odnosa kosovskih institucija prema predstavnicima Srba.

Simić je zabrinut zbog činjenice da još uvek nisu otkriveni počinioci mnogobrojnih incidenata koji su se dogodili u prethodna dva meseca.

“Jednostavno, kad god imate najavu dogovora u Briselu i mogućnost da se eventualno postignu određeni sporazumi koji će značiti mir i bezbednost za sve koji žive na prostoru KiM, određeni neformalni centri moći iz Prištine koji su navikli da rade “u mutnom” se tome usprotive i to najčešće bude tako što se izvrše napadi na Srbe na KiM koji su nezaštićeni” – kaže Simić.

Komentarišući nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Simić je ponovio da dijalog nema alternativu i da svaki dogovor znači unapređenje položaja Srba i ostalih građana na KiM, i uspostavljanje mira i bezbednosti.

Na pitanje da li je Statut Zajednice srpskih opština u završnoj fazi i šta u tom pravcu možemo očekivati, Simić odgovara:

“Ono što mogu da vam kažem kao predstavnik Srpske liste jeste da je statut u izradi, da je za to zadužen upravljački tim u skladu sa dogovorom u Briselu i da je rok da oni dostave taj statut Briselu 4. avgust. Prateći medije, imao sam prilike da vidim da se oni sastaju sa svim relevantnijim predstavnicima institucija, kako bi taj statut uradili najbolje što mogu” – rekao je Simić.

Vraćanje dokumenta koji je napisan ćiriličnim pismom od strane kosovske vlade, Simić ocenjuje kao još jedan pokazatelj kako se kosovske institucije odnose prema predstavnicima Srba u skupštini, ukazujući da je srpski jezik jedan od tri zvanična jezika na Kosovu.

“To je još jedna činjenica koja pokazuje odnos kako privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i njihovih predstavnika prema Srbima. U ovom slučaju opet govorimo da se pravo na jezike krši, iako je srpski jezik zvaničan jezik i apsolutno ravnopravan sa albanskim na KiM” – zaključuje Simić.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još