Katarina Stajić najlepša Kosovka devojka

Na sinoć održanoj tradicionalnoj manifestaciji „Izbor najlepše Kosovke devojke“, smotri folklora, mladosti i lepote, titulu za najlepšu Kosovku devojku 2018. ponela je Katarina Stajić iz Gornjeg Makreša.

Defileom od Doma kulture “Gračanica” do manastirske porte započeta je jedna od najposećenijih manifestacija na ovim prostorima.

Na finalnom izboru je učestvovalo 15 devojaka, a titulu za najlepšu “Kosovku devojku” ove godine ponela je Katarina Stajić iz Gornjeg Makreša. „Prvi put učestvujem i ovo je veliko iskustvo. Mami je bila želja da učestvujem, ispunila sam joj želju i verujem da je srećnija od mene“, rekla je Katarina.

Za prvu pratilju izabrana je Milica Milić iz Leposavića, dok je druga pratilja Aleksandra Đorđević iz Donje Gušterice.

Vidovdansko pesničko bdenije održaće se večeras od 20 sati takođe u porti manastira Gračanica. Iste večeri biće dodeljena najviša priznanja Vidovdana: Zlatni krst Kneza Lazara, Gračanička povelja, Kondir Kosovke devojke i Pero despota Stefana Lazarevića. Sveta arhijerejska liturgija na Vidovdan 28. juna počinje u 9 časova a parastos kosovskim junacima na Gazimestanu u 13 sati.

Vidovdanske svečanosti biće završene nastupom prve baletske škole u Gračanici i lutkarskom predstavom “Budi to što jesi” u izvedbi Amaterskog Pozorišta “Janićije Popović” iz Gračanice, u porti manastira Gračanica.

Organizator Vidovdanskih svečanosti je Dom kulture “Gračanica” a pokrovitelji Kancelarija za KiM, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, opština Gračanica i SG Priština-Gračanica.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još