Čolaku: Tači spreman da podnese izveštaj parlamentu

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači spreman je da ispuni zahtev premijera Ramuša Haradinaja i opozicije i da parlamentu podnese izveštaj o dogovorima postignutim sa Beogradom tokom poslednje runde dijaloga u Briselu.

Kako piše “Ljajmi.net”, to je rekao Tačijev savetnik Bekim Čolaku, koji je dodao da će se Tači pridržvati zahteva premijera i opozicije.

Tači je nastavio da u ime Prištine vodi dijalog sa Beogradom, iako za to nije dobio saglasnost opozicije, koja većinom smatra da on nije najprikladnija osoba.

“Predsednik Republike Kosova je uvek bio i spreman je da izveštava Skupštinu Republike Kosova i naše građane o procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije”  rekao je Čolaku.

Upitan da li će Tači parlament izveštavati posle svake runde ili na neki drugi način, Čolaku je rekao da učestalost i način izveštavanja treba da utvrdi Skupština.

“Predsednik ostaje otvoren za dogovor o modalitetima o kojima takođe treba da se izjasni parlament” rekao je Čolaku.

Haradinaj je juče, nakon sednice vlade, rekao da bi najbolje blo da Tači referiše parlamentu o briselskim razgovorima.

“Možda bi bilo dobro obavestiti parlament. Uveren sam da je važno uključiti parlament u proces dijaloga. Vlada komunicira sa predsednikom, da sve parlamentarne stranke, iz vlasti i opozicije imaju informacije i da znaju istinu o dijalogu”  rekao je Haradinaj.

Podnošenje izveštaje parlamentu od predsednika je tražila najuticajnija opozicioni Demokratski savez Kosova ii Demokratski institu Kosova, instituciju koja nadgleda rad Skupštine.

Iz tog instituta su saopštili da očekuju da Tači parlament obavesti o poslednjoj rundi dijaloga sa Beogradom, koja je održana u nedelju u Briselu.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još