• Početna>
  • Vesti>

OEBS: Zabrinuti smo, zabeleženo više međuetničkih incidenata

Misija OEBS-a na Kosovu saopštila je danas da je zabrinuta zbog, kako je navela,  međuetničkih incidenata koji su se dogodili u poslednjih nekoliko dana. Ove incidente su i izlistali – 22. juna dvojica mladića albanske nacionalnosti fizički su napadnuta u Severnoj Mitrovici, nekoliko manjih međuetničkih incidenata dogodila su se u srpskim selima u regionu Gnjilana nakon fudbalske utakmice Švajcarska-Srbija, 23. juna još dvojica albanska mladića su napadnuta u Severnoj Mitrovici. Potvrdili su i jučerašnji slučaj ranjavanja srpskog mladića iz vatrenog oružja i istoj opštini.

“Ovi incidenti stvaraju atmosferu napetosti. Svi društveni akteri trebalo bi da učine sve što je u njihovoj moći da ih spreče i da se njima bave, a posebno lideri u zajednici, agencije za sprovođenje zakona i druge relevantne institucije,” naveli su iz OEBS-a.

U javnosti su, sa druge strane, za sada poznata samo dva slučaja koja su se dogodila u Severnoj Mitrovici – 22. juna uveče povređen je, kako je Kosovska policija potvrdila, jedan mladić albanske nacionalnosti kod multietničkog dela grada Tri solitera, kada je istovremeno kamenovano vozilo EULEX-a, kao i jučerašnje ranjavanje srpskog mladića.

Upravo je ranjavanje J.A. osudio prvi čovek opštine Južna Mitrovica, Agim Bahtiri, koji je i međuetničke odnose, ipak, ocenio kao poboljšane.

„Ja i građani opštine snažno osuđujemo ovaj neprihvatljiv incident, koji se dogodio u trenutku kada je ukupna situacija u opštini stabilna, kada je sloboda kretanja građana na obe strane reke Ibar normalizovana i kada se međuetnički odnosi poboljšavaju,“ naveo je on.

Sa druge strane, od direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, uz informaciju da je sinoć takođe u Suvom Dolu “četvrti put u poslednja dva meseca demolirana zgrada ambulante”, ocena da se radi o “organizovanoj kampanji zastrašivanja Srba u tom naselju”. Iste tvrdnje o demoliranju ambulante prethodno je izneo i direktor mitrovičkog KBC-a, Milan Ivanović.

“Ovakva vrsta demonstracije sile nikome ne može da donese dobro i zahtevam i od Prištine i od međunarodne zajednice da spreče dalje pogoršavanje bezbednosne situacije na KiM i da kažnjavanjem odgovornih za ovaj i brojne druge napade na Srbe u poslednja dva meseca pokažu da su iskreno na strani mira,” naveo je Đurić.

A uz dalju ocenu da su „napadi na zdravstvene ustanove i zdravstvene radnike anticivilizacijski čin čak i u ratnim uslovima”, izneo je i kritike na račun međunarodne zajednice, navevši da je “neverovatno da se takve stvari dešavaju u mirnodopsko vreme, pred očima međunarodnih bezbednosnih struktura i organizacija čiji je zadatak staranje o vladavini prava na KiM”.

Dodao je i da je pitanje razgraničenja opština Severna i Južna Mitrovica u selu Suvi Do bilo deo briselskog dijaloga, “zbog brige za bezbednost Srba u tom naselju”, a da je to jedna od tačaka dogovora koje Priština nije ispunila.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još