• Početna>
  • Vesti>

Zeri: Srbija lobira da podela Kosova uđe u dnevni red dijaloga. Helt: Nemačka protiv podele

Samo dan nakon susreta u Briselu dvojice predsednika, list Zeri danas je osvanuo sa informacijama o tome da Srbija navodno lobira za podelu Kosova, ali i sa reakcijom nemačkog ambasadora na Kosovu, Kristijana Helta (Christian Heldt), u eksluzivnom intervjuu za ovaj list. „Niko nije mogao da mi da ubedljiv odgovor o tome koje probleme bi rešila takva podela. Da li bi to bilo ikakvo poboljšanje za većinu kosovskih Srba koji žive južno od Ibra? Da li bi se poboljšala situacija kojoj su istorijski i verski lokaliteti, kao što su srpski pravoslavni manastiri? Da li će ona ojačati predstavljanje srpske zajednice unutar kosovskog društva? Ne,“ rekao je Helt, naglašavajući da se njegova država snažno protivi podeli. Ove natpise prenose ostali mediji na albanskom. Tema podele se u kosovskoj javnosti pojavila u februaru i martu kada je Gazeta Express objavila takođe seriju tekstova o tome da su Aleksandar Vučić, Edi Rama i Hašim Tači navodno razgovarali o podeli Kosova, odnosno razmeni teritorija, odnosno etničkom razgraničenju. Tada je, uporedo sa ovim natpisima, ministar vojni Aleksandar Vulin tvrdio u javnosti u više navrata da je „razgraničenje“ rešenje za pitanje Kosova, te je tu poruku uputio i sredinom ovog meseca. Šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, tvrdio je, sa druge strane, da bi Priština prihvatilapodelu bez svojih „mentora“. Na tadašnje natpise u kosovskim medijima snažno je reagovala međunarodna zajednica, dok je iguman Visokih Dečana Sava Janjić upozorio da će u slučaju podele Srbi nestati. Srpska pravoslavna crkva ocenila je u svom apelu da bi podela dovela do egzodusa, a prof. dr Rada Trajković da bi to bilo „najgore rešenje koje bi suštinski značilo destabilizaciju regiona i svakako destabilizaciju Srbije“.  Istovremeno, Tači je tada snažno demantovao navode o podeli, a predsednik Srbije je na iste navode poručio: „A ko će da bude taj koji će da nam da? Albanci da daju? Ili da zapadne sile nešto tog tipa daju? Ili to kao sad na pijaci, pa to nude? Pa neće.“ U nastavku pročitajte šta danas piše list Zeri.

 Srbija lobira da podela Kosova uđe u dnevni red dijaloga

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Srbija nastavlja da lobira da podela Kosova uđe u dnevni red finalne faze dijaloga između dve zemlje, piše Zeri.

Postoje čak i neki poslanici u prijateljskim državama Kosova koji već podržavaju ovu ideju.

Ali uprkos promeni stavova određenih poslanika, prijateljske države na Kosovu i dalje se protive ideji o podeli, navevši da će to stvoriti potencijal za destabilizujuće efekte u regionu i šire.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini u odgovoru listu Zeri pozdravila je početak završne faze dijaloga, rekavši da je od suštinskog značaja za Kosovo da se ujedini za pripremu  ovog važnog koraka da se obezbedi  prosperitet u budućnosti, kao i stabilnost i ekonomski rast.

Dalje, ova ambasada smatra da bi obe strane trebalo da se posvete pronalaženju rešenja koje otvara put za članstvo u Evropskoj uniji.

„Strane moraju da traže rešenje koje može da bude prihvaćeno na obe strane i koje otvara put EU za obe države,“ navela je američka ambasada.

Ceo tekst dostupan u današnjem štampanom i online predplaćenom izdanju lista Zeri. 

Helt: Podela Kosova destabilizuje region i šire

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ambasador Nemačke u Prištini, Kristijan Helt (Christian Heldt), u intervjuu za list Zeri, izjavio je da podela Kosova stvara potencijal za efekat destabilizacije na region i šire, tako da je njegova država kategorički protiv podele.

Nemačka je kategorički protiv podele Kosova, jer niko ne veruje da će promena granica dovesti do trajnog rešenja između dve zemlje.

To je rekao nemački ambasador u Prištini Kristijan Helt u ekskluzivnom intervjuu za list ‘Zeri’, dodajući da bi podela Kosova stvorila potencijal za efekat destabilizacije na region i šire.

„Niko nije mogao da mi da ubedljiv odgovor o tome koje probleme bi rešila takva podela. Da li bi to bilo ikakvo poboljšanje za većinu kosovskih Srba koji žive južno od Ibra? Da li bi se poboljšala situacija u kojoj su istorijski i verski lokaliteti, kao što su srpski pravoslavni manastiri? Da li će ona ojačati predstavljanje srpske zajednice unutar kosovskog društva? Ne,“ rekao je prvi lider Nemačke na Kosovu.

Prema njegovim rečima, umesto podele, Kosovo bi za cilj trebalo da ima to da se fokusira na vitalne uslove srpskog naroda u celini na Kosovu, a ne samo u, kako kaže, privilegovanim oblastima.

Ambasador Helt je tokom ovog intervjua za ‘Zeri’ kao strašne ocenio napade na grupe srpskih pravoslavnih vernika i bacanje bombi na kuće srpskih pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti (KSF).

Ceo tekst dostupan u današnjem štampanom i online predplaćenom izdanju lista Zeri. 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još