• Početna>
  • Vesti>

Sabor folklora: Igrom i pesmom čuvamo tradiciju i kulturu

U okviru 24. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije, večeras je u Kosovskoj Mitrovici održan Sabor folklora.

Manifestacija koja je okupila folklorne ansamble, pesnike, slikare i ostale umetnike iz Srbije i regiona, počela je defileom kroz glavnu ulicu Kralja Petra Prvog .

Kulturno-umetnička društva su zajedno odigrala tradicionalno kolo u centru grada i oko spomenika “Knezu Lazaru” .

    

Učesnici likovne kolonije “Mladen Popović”, koji su stvarali i čija su dela bila izložena na korzou i u OŠ “Sveti Sava” su Blažo Ilić, Danijela Lazarević, Đorđe Marinković, Ivana Nikolić Marjanović, Milovan Krčmar, Miki Penkov, Milinko Ristović, Snežana Jakovljević, Siniša Grujić, Suzana Pavlović, Todor Živaljević i Zora Kamber.

Svečano su otvoreni 24. Pesnički susreti “Aleksandar Aca Despotović” a pesnici koji su učestvovali i recitovali svoje stihove su Rajo Bulatović iz Podgorice, Ilijana Ilić iz Kovina, Lara Dorin iz Obrenovca, Veselin Vujović Vivet iz Podgorice, Stojan Jamina iz Beograda, Todor Živaljević iz Podgorice, Slobodan Čurović iz Podgorice, Milena Marković iz Gornjeg Milanovca, Blagoje Savić iz Gnjilana, Rada Gava, Vinka Perišić, Spomenka Petrović iz Pančeva, Milena Bralović iz Gornjeg Milanovca i Petko Šipinkarovski iz Struga.

Tim povodom, obratio se i Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić:

“Ovo su trenuci kada se boje države Srbije na najbolji i najpozitivniji način oslikavaju a to je kroz kulturno stvaralaštvo. Ne damo kulturu jer je to ono što je najvrednije, što je deo nas. Čuvamo tradiciju, identitet i naravno ćirilicu. Ovaj Sabor pokazuje da svakako imamo prijatelje iz Srbije a i iz regiona. Dosta toga nas deli ali i spaja, ali samo “mi”, na prostoru Kosova i Metohije, moramo da budemo istrajni, složni i jedinstveni više nego ikada i to ćemo pokazati pesmom i igrom na najpozitivniji način”.

Učesnici koji su se na ovogodišnjem Saboru folklora, iz Srbije a i regiona, predstavili publici u revijalnom delu su: KUD “Kosovski božur” iz Kosovske Mitrovice, KUD “Prvi Partizan” iz Užica, KUD “Radost”, KUD “Panče Pešev” iz Kumanova, KUD “Hercegovina” iz Trebinja, KUD “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice, KUD “Zvečan” iz Zvečana i KUD “Horo” iz Sofije.

    

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović je pozdravio sve prisutne i pozvao na sutrašnji, takmičarski program.

“Ovaj Sabor kulturnog stvaralaštva je po 24. put uspeo da okupi veliki broj umetnika na ovom prostoru. Pozdravite i uživajte u kulturi koju su oni doneli na ove prostore dok mi ovde čuvamo našu kulturu i kulturnu baštinu” poručio je Radomirović.

Organizator 24. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je Kulturni centar Dragica Žarković pod pokroviteljstvom Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još