• Početna>
  • Vesti>

Gosti Sabora sa predsednikom Spirićem: Ovde smo kao kod kuće

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica  Aleksandar Spirić primio je danas predstavnike kulturno – umetničkih društava – gostiju ovogodišnjeg  Sabora folklore koji se u Kosovskoj MItrovici održava u okviru 24. Sabora kulturnog narodnog stvaralaštva Srbije.

Sabor folklore počeo e sinoć, revijalnim koncertom desetak  ansambala iz zemlje I regiona,  a nastavlja se večeras takmičarskim delom u okviru koga će nastupiti šest ansambala.  Među učesnicima  su ansambli iz Užica, Beograda, Podgorice , Trebinja, Kumanova a ove godine po prvi put  našoj publici su se predstavili gosti iz Bugarske.

“Već četrnaest godina sarađujemo sa kulturnim centrom “Dragica Žarković”  i maltene smo ovde domaći. Prenosim vam pozdrave iz cele Hercegovine i poruku da je Kosovo za nas velika svetinja  a velika je i naša želja da opstanete ovde,  jer dok ste vi ovde i mi smo ta sigurni” kaže  potpredsednik KUD-a “Hercegovina” iz Trebinja Žarko Vujadinović.

Ansambl narodnih igara i pjesama “Đurđevdansko kolo” iz Podgorice na Saboru je skoro deset godina.

“Ovde smo jer osećamo ne samo društvenu, već i moralnu obavezu da budemu tu, da damo podršku našem bratskom narodu koji ovde živi. Ovde smo kao kod kuće. Iz godine u godinu primećujem da je podrška gradskog rukovodstva Saboru sve veća  a to je veoma važno” kaže predsednica Izvršnog odbora ansambla Olga Stojanović i dodaje da su uvek odlično primljeni  i da svaki put odavde  odlaze  sa novim poznanstvima i priateljstvima.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić  upoznao je goste ukratko sa političkim prilikama u kojima lokalne samouprave funkcionišu i zahvalio im što su svojim umećem obogatili  Sabor .

“Zadovoljstvo nam je što u ovim turbulentnim vremenima uspevamo da obezbedimo kontinuitet ovakvim manifestaciama, posebno u oblasti kulture” istakao je Spirić I posebno podvukao da folklorno stvaralaštvo za jedan narod predstavlja njegov identitet što je u današnje vreme od izuzetne važnosti.

Program Sabora folklora nastavlja se večeras u 19h svečanim defileom KUD-ova  kroz pešačku zonu ulice Kralja Petra  I,  a potom takmičarskim koncertom  na trgu kod Spomenika Knezu Lazaru.

Comments

Pročitaj još