Šef diplomatije Liberije za RTS o povlačenju priznanja Kosova

Liberija je povukla priznanje Kosova kako bi se u mirovnom procesu, kroz dijalog koji podržava EU, došlo do rešenja, kaže za RTS šef diplomatije Liberije Gbezongar Milton Findli. Ističe da će ta zemlja podržati rešenje do kojeg se dođe u pregovorima Beograda i Prištine.

Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli je, gostujući u Dnevniku RTS-a, govorio o razlozima za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Objasnio je da je liberijska vlada zainteresovana za mirovni proces, u kojem je inicijativu preuzela evropska zajednica.

“Mi smatramo da region treba da se pozabavi ovim pitanjima konflikta. Zbog toga želimo da prepoznamo ovaj proces i ovaj proces mora voditi rešenju – a rešenje je ono što će Liberija ispratiti”, rekao je šef liberijske diplomatije.

Do toga, ističe, može doći kroz dijalog.

“I Kosovo i Srbija moraju da prođu kroz ovaj proces, koji je mirovan proces, nenasilan. Liberija ne veruje u nasilje i moramo da nastavimo da podržavamo mirovne inicijative, a ova inicijativa može da dođe kroz dijalog koji, naravno, i Evropska unija podržava”, rekao je Gbezongar Milton Findli.

Precizirao je da Liberija u ovom trenutku ne priznaje nezavisno Kosovo, ali da će priznati odluku koja će proizaći iz pregovora.

“Liberijska vlada je zauzela poziciju da će priznati odluku koja se donese. Mi smo priznali nezavisnost Kosova, na ambasadorskom nivou, pa smo to povukli i rekli – Pređite na mirovan proces i koji bude ishod mi ćemo tu odluku i priznati”, dodao je šef diplomatije ove zemlje.

Liberija je bila prva afrička zemlja sa kojom je bivša Jugoslavija uspostavila diplomatske veze, pa, u tom kontekstu, postoji i želja da se dobri odnosi nastave.

“Liberija i bivša Jugoslavija su imale dugogodišnju saradnju još od 60-ih godina i želeli bismo da se ti odnosi povrate”, rekao je Gbezongar Milton Findli.

Dodao je da je, tokom njegove posete, sa Srbijom potpisano šest bilateralnih sporazuma – u oblasti poljoprivredne i diplomatske saradnje, turizma, obrazovanja.

“Želimo da uspostavimo odnos sa Srbijom, za bolju budućnost obe zemlje i oba naroda”, rekao je ministar spoljnih poslova Liberije.

Izvor RTS

Comments