• Početna>
  • Vesti>

Upravljački tim za uspostavljanje ZSO sa Jevtićem o povratku raseljenih

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština sastao se danas sa potpredsednikom vlade i ministrom za zajednice i povratak u ostavci Daliborom Jevtićem, sa kojim su razmenjena mišljenja o načinu na koji pitanje povratka raseljenih i unapređenja uslova njihovog života treba da bude tretirano u nacrtu statuta Zajednice.

Članovi Upravljačkog tima istakli su da će toj temi biti dat prioritetan značaj, budući da je jedan od ciljeva Zajednice srpskih opština, prema dogovorima postignutim u Briselu, usvajanje mera radi poboljšanja uslova života povratnika.

Zajednica srpskih opština bi, kako je konstatovano, da bi ispunila taj zadatak morala da bude sagovornik međunarodnih organizacija u oblasti povratka raseljenih na teritoriju Zajednice, ali i da ima mogućnost da sarađuje i pruža pomoć povratničkim naseljima koja se nalaze van Zajednice.

Zajednica bi takođe, prema mišljenju Upravljačkog tima, trebalo da ima i ključnu ulogu kada je reč o izradi, odobravanju i realizaciji projekata izgradnje naselja i stambenih jedinica za povratnike.

Na sastanku je bilo reči o ostvarenom stepenu povratka raseljenih Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovo i Metohiju i konstatovano da bi angažovanjem Zajednice srpskih opština mogli biti stvoreni bolji uslovi za održiv povratak.

Upravljački tim je zahvalio potpredsedniku Jevtiću, ali i ministru administracije lokalne samouprave u ostavci Ivanu Todosijeviću, na tome što su obezbedili podršku vlade procesu izrade nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Comments

Pročitaj još