• Početna>
  • Vesti>

Tači: Sastankom u nedelju počinje finalna faza dijaloga

Predstojeći susret na visokom nivou u Briselu biće prvi sastanak finalne faze dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, tvrdi predsednik Kosova, Hašim Tači. Poručuje da će Kosovo iz ovog procesa izaći kao pobednik.

Uoči sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i visokom predstavnicom Evropske unije, Federikom Mogerini, kosovski predsednik Hašim Tači održao je konferenciju za štampu.

Istakao je da je cilj Kosova postizanje pravno obavezujućeg sporazuma koji će omogućiti „potpunu normalizaciju odnosa između dve države i dva naroda“:

„Znam da će pregovori biti teški, jer težimo ka tome da okončamo ovaj proces postizanjem sveobuhvatnog, istorijskog i političkog sporazuma sa Srbijom. Postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom je neophodno za postizanje našeg cilja, a to je da se učlanimo u Ujedinjene nacije i NATO, kao i da ubrzamo proces evrointegracija.“

„Kosovo, kao i uvek, i u konačnoj fazi dijaloga će imati snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država koje su zainteresovane za postizanje konačnog sporazuma. Takođe, Evropska unija i države članice su više nego ikad zainteresovane da se postigne sporazum o normalizaciji, koji je neophodan uslov za učlanjenje Kosova, ali i Srbije u EU,“ dodao je Tači.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Tači je kazao da je to završena stvar jer na izradi statuta već rade stručnjaci. Poručio je i da će Kosovo ispuniti sve obaveze koje je preuzelo potpisivanjem sporazuma u Briselu.

Iako opozicione partije u Skupštini Kosova ne žele da Hašim Tači vodi pregovore u Briselu, kosovski predsednik tvrdi da mu je to ustavna obaveza.

„Siguran sam da će Kosovo biti predstavljeno dostojanstveno, te da će izaći kao pobednik iz ovog procesa koji je osmišljen tako da na kraju, u slučaju postizanja konačnog sporazuma, sve obuhvaćene strane imaju korist i dobiju evropsku perspektivu. Ovo nije proces u kojem će biti gubitnika,“ rekao je Tači i pozvao sve političke stranke da se uključe u dijalog, jer, kako je rekao, „borba se u Srbiji ne vodi bojkotovanjem dijaloga, već za stolom i uz argumente“.

 

 

Izvor:KIM,KoSSev

Comments

Pročitaj još