Brnabić: Priznanje Kosova ne bi bio kompromis

Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i istakla da to ne bi bio kompromis, za koji se Beograd, inače, zalaže, a koji ne bi ni bio moguć kada bi Srbija i dalje insistirala na tome da je Kosovo njen sastavni deo.

Ana Brnabić je u intervjuu za nemački “Velt rekla da su “odnosi sa Prištinom za nas Srbe teški i emocionalni”.

“Predsednik Vučić je učinio hrabar i odgovoran korak kada počeo interregionalni dijalog. Dotle je svaki razgovor bio tabu. Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć”, rekla je srpska premijerka, preneo je “Dojče vele”.

Brnabićeva je navela da “obe strane” moraju da izađu iz udobne zone svog uvreženog načina razmišljanja.

“Ali, smatram da Priština to do sada nije učinila”, rekla je Brnabićeva.

Podsetila je da Priština nije počela da sprovodi ni stožer tog sporazuma – uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da se povećao broj napada na Srbe na Kosovu.

“Samo u maju je bilo 14 atentata, što ukazuje da bi namera Prištine mogla da bude i da se oteraju svi Srbi – što mi nećemo dopustiti. Srbija je spremna za razgovore. Ali za to nam je potreban partner”, rekla je Brnabićeva.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još