• Početna>
  • Vesti>

Predstavljen jednomesečni izveštaj “Humanog centra Mitrovica”

U Centru za građansku energiju u Severnoj Mitrovici predstavljen je jednomesčni izveštaj Humanog centra Mitrovica- “Sekjurimetar”. Ovaj bezbednosni barometar donosi ocenu o stanju bezbednosti na severu Kosova.

“Securymetar”, odnosno bezbednosni barometar, koji sprovodi Humani centar Mitrovica, ima za cilj da na osnovu istraživanja na teritoriji četiri opštine na severu Kosova dođe do ocene stanja bezbednosti na ovom području.

“Cilj ovog projekta je kao prvo ocena stanja beybednosti Kosova, upoznavanje građana sa stanjem bezbednosti, formirana je i fejsbuk stranica na internetu koja se zove Securymetar, odnosno bezbednosni barometar, gde građani šalju svoje predloge i komentare. Na toj stranici je prikazano sve šta smo radili u prethodnom mesecu. Prvo smo radili ocenu stavova Srba po pitanju bezbednosti, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma u deset srpskih opština. Radili smo i na stavovima Albanaca na severu o istim pitanjima kako bi smo napravili komparativ da bi smo videli koliko smo daleko jedni od drugih”, rekao je Veroljub Petrović direktor NVO “Humani Centar Mitrovica”.

Nakon istraživanja u maju Humani centar Mitrovica došao je do saznanja da je bilo incidenata ali bez većih posledica po bezbednost građana.

U Humanom centru Mitrovica kažu da su zadovoljni rezultatima ali da još nemaju policijske izveštaje. Istraživanja ovog centra obavljeno je i sa lokalnim opštinskim odborima za bezbednost u opštini Zvečan izdvajaju se problemi sa psima lutalicama i nefunkcionisanjem video nadzora oko škola. A kada je reč o Severnoj Mitrovici kao kritična tačka izdvojen je park za decu u naselju Bošnjačka mahala a zabeleženo je i nekoliko sukoba tinejdžera srpske i albanske nacionalnosti.

 

Izvor: TV Most

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još