• Početna>
  • Vesti>

Počeo 24. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije u Kosovskoj Mitrovici

Manifestacija “Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije” počela je danas otvaranjem likovne kolonije “Mladen Popović”.

I ove godine, učesnici kolonije su umetnici sa naših prostora kao i iz centralne Srbije ali i regiona.

  

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je tim povodom rekao da je “ovo grad otvorenog srca” i prisutnima poručio:

“Ovo je više nego značajna manifestacija Kulturnog stvaralaštva Srbije koja je bitna zbog svih nas, naše dece i naše budućnosti. Kroz ovo stvaralaštvo iskazujemo našu postojanost, put sa kojeg ne smemo skrenuti. Ova manifestacija simbolizuje Kosovsku Mitrovicu pre 1999. godine gde se takođe stvaralo, gde su velika imena, danas poznata u svetu kulture, umetnosti i sportu. Imajući u vidu da ovih dana strani faktori nastoje da naruše pre svega državu Srbiju i sve ono što čine na razne načine, pokušavajući da iskrive sliku o onome što zapravo nismo, mi ostajemo odlučni, istrajni i odavde sigurno nema nazad. Samo svi zajedno možemo da budemo istrajni i nastojimo očuvanju naših pesama, jezika i naših dela”.

Pevačka grupa Crkvenog hora “Branislav Nušić” izvela je pesmu “Zemljo naša”. Mališani iz plesne grupe predškolske ustanove “Danica Jaramaz” su se takođe predstavili publici svojim programom.

“Svi zajedno svim svojim snagama i svojom energijom nastojimo da očuvamo srpsku kulturu i identite srpskog naroda. Zaštita srpske kulture i srpske kulturne baštine jeste osnovni zadatak Kulturnog centra. Ono što je najznačajnije je da svi zajedno uspevamo u tome i dokaz za to je ovaj 24. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije” poručio je direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković” Miodrag Radomirović.

Hor OŠ “Sveti Sava” koji je na festivalu “Fedeho” osvojio drugo mesto, izveo je pesmu “Moj grad” kao i pesmu sa naših prostora “Gusta mi magla padnala”, a nastupao je pod dirigentskom palicom Gorana Đorđevića. Na scenu su usledili talenti Muzičke škole “Miodrag Vasiljević”.

  

“Energija ovog prostora je specifična. Mi kad god dođemo mi dođemo sa puno ljubavi i želje da tu emociju,koja je ljubav prema našim korenima, izrazimo” poručila je slikarka Zora Kamber.

Organizator ovogodišnjeg Sabora je Kulturni centar “Dragica Žarković” pod pokroviteljstvom Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još