Tahiri: Ukidanje viza krajem ove ili početkom 2019. godine

Kosovski ministar pravde Abeljard Tahiri rekao je da trenutno ima 42 slučajeva koje stalno prati Evropska Unija.

U intervjuu za EO, Tahiri je izrazio uverenje da je ministarstvo pravde ispunilo sve kriterijume EU.

“Trenutno ima 42 slučajeva, koji se kontinuirano prate. Neki od njih su sa konačnom odlukom, za koje je završen sudski proces, za jedan deo će se podići optužnice, neki su samo u fazi istrage, i svi oni su pod nadzorom Evropske Unije”.

Tahiri je podelio detalje posete misije EU, koja je pre nekoliko nedelja prikupila podatke u vezi sa ispunjavanjem kriterijuma neophodnih za liberalizaciju viza.

On je još jednom ponovio izjave lidera o tome da će do kraja ove godine, eventualno, početkom 2019. godine, građani Kosova moći da se kreću bez viza.

“Ja kao ministar pravde sam odgovoran za razvoj politike i zakona koji se odnose na oblasti pravosuđa, i u oblastima gde se sprovodi zakon. Mi smo detaljno izveštavali o našem angažovanju, i ja očekujem na kraju ovog meseca pozitivne preporuke iz Evropske komisije da naši građani do kraja ove godine, možda početkom naredne godine, slobodno se kreću bez viza u Šengen zoni”.

Ministar pravde je zatražio dodatno angažovanje od svojih podređenih, u svim slučajevima, ne samo u ciljnim slučajevima.

“Mi računamo na pomoć i veliku posvećenost pravosuđa i tužilaštva, što se trenutno dešava u kontekstu ovih slučajeva. Međutim, ne samo da su ova 42 slučajeva, ima i mnogih drugih slučajeva, koji nisu deo ovog mehanizma, a koji su u vezi sa borbom protiv korupcije”, rekao je on.

To je zbog činjenice da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije mora da bude trajna, i da se pored procesa integracije, jačaju institucije protiv negativnih pojava, kaže Tahiri.

“Naša borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je konstantna i nije u vezi sa procesom, sada je u vezi sa liberalizacijom viza, ali imaćemo izuzetno važne procese u budućnosti, i nećemo se zaustaviti ni pod kakvim okolnostima”, završio je Tahiri.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Foto: Bota sot

Comments