• Početna>
  • Vesti>

Oko 500 učesnika na ovogodišnjem Saboru kulturnog stvaralaštva Srbije u Kosovskoj Mitrovici

Sabor kulturnog stvaralaštva u Kosovskoj Mitrovici, biće održan od 17. do 24. juna u organizaciji Kulturnog centra “Dragica Žarković”.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je poručio da ono što je bitno za naš opstanak i identitet jeste čvrsta odlučnost i trajanje kada je u pitanju negovanje pravih vrednosti.

“Posebnost ovog Sabora se ogleda u šarolikosti koja će biti održana u periodu od 17. do 25 juna u Kosovskoj Mitrovici. Jako je bitno da će Kosovska Mitrovica pokazati da je grad otvorenog srca, i središte okupljanja Srba sa Kosova i Metohije, ne samo kada je u pitanju administrativni centar već i centar važnih kulturnih događaja i dešavanja, što ćemo i potvrditi. Mi smo tu da podržimo, 2,5 miliona dinara je obezbeđeno iz budžeta, imajući u vidu da je bilo štednje u organizaciji nekih projekata tako da su sredstva usmerena na publicitet sabora” istakao je Spirić.

Direktor Kulturnog centra “Dragica Žarković”, Miodrag Radomirović je rekao da je ovo 24. Sabor po redu i da je veoma teško i naporno organizovati Sabor u ovakvom ambijentu.

“Zadatak Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije je da mi ovde stvorimo takav ambijent koji će imati značenje u očuvanju srpske kulture i srpske kulturne baštine. Nama je drago što mi ustvari time ulazimo u onaj program strategije stvaranja kulture Srbije koji akcenat ima pre svega na očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, a to radi Opština Kosovska Mitrovica i Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica, podržavajući ovako velike manifestacije jer Sabor svojim sadržajem zapravo i jeste bogatstvo kulturne baštine Kosova i Metohije” istakao je Radomirović.

Sabor zvanično počinje otvaranjem likovne kolonije “Mladen Popović” u ponedeljak, 18.juna u Mitrovačkom dvoru, a učestvovaće učenici osnovnih škola, deca iz PU “Danica Jaramaz”, folklorni ansambli, najuspešniji mitrovački recitatori, pesnici, zavičajni pisci, talenti Muzičke škole “Miodrag Vasiljević”, etno pevači i drugi.

“Što se tiče samog Sabora on ima osnovne programske segmente kao i svake godine; Likovnu koloniju “Mladen Popović”, Pesničke susrete “Aleksandar Aca Despotović”, Trodnevni sabor folklora a tu je i otvorena kolonija na šetalištu. Ove godine ćemo uvesti i prvu školu slikanja – dečiju koloniju za decu. Drugi deo kolonije biće održan u OŠ “Sveti Sava” . Očekuje se oko 500 učesnika a uz sve to, pokušaćemo da prvi put ove godine uvedemo bioskop na otvorenom, pošto će postojati bina na samom trgu, i ako nas posluže vremenske prilike, prikažemo film “Led”. Imaćemo i veče narodne muzike 20. juna, za koje su najavljeni gosti pevači narodne muzike, Marinko i Marko Rokvić” dodao je Radomirović.

Aleksandar Spirić je dodao da će 25.juna, kao završnica Sabora, biti koncert Snežane Đurišić i Merime Njegomir uz pratnju orkestra RTS-a, pod vođstvom Siniše Vićentijevića.

Pokrovitelj Sabora je Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još