Deca sa KiM gosti svojih vršnjaka u RS

Sedmi projekat “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ realizuje se od 16 do 23.juna. Centralni doček za 900 srpske dece u pratnji oko 80 profesora i nastavnika koji stižu sa čitavog Kosova i Metohije biće organizovan sutra u Andrićgradu.

Organizator centralnog dočeka je Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz RS i optina Višegrad koja je i pokrovitelj dočeka.

Na dočeku, kako se navodi u saopštenju, uz prigodan kulturno-umetnički program goste sa Kosmeta pozdraviće Milorad Arlov predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Dane Malešević ministar prosvete i kulture u vladi Republike Srpske, Mladen Đurević načelnik opštine Višegrad i Željko Jović zamenik direktora kancelarije za KiM Vlade Srbije. Na dočeku će biti ugledne zvanice i 19 delegacija gradova i opština domaćina koje prihvazaju decu sa Kosova i Metohije.

Na centralnom dočeku prisustvovaće načelnik Mitrovičkog okruga Vaso Jelić, predsednici opština Kosovska Mitrovica i Zvečan Aleksandar Spirić i Ivan Todosijević, delegacija srpske ambasade iz Sarajeva i delegacija Ministarstva prosvete Srbije.

Oko 900 dece i 80 profesora i nastavnika iz oko 50 srpskih osnovnih škola iz svih srpskih opština Kosova i Metohije biće gosti svojim vršnjacima širom Republike Srpske u Banja Luci, Prijedoru, Novom Gradu, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Doboju,Tesliću, Derventi, Modriči, Brodu, Šamcu, Han Pijesku, Palama, Istočnom Novom Srajevu, Višegradu i Trebinju.

“Ovo je do sada najmasovniji projekat koji će povezati mnoge porodice, decu, osnovne škole, lokalne zajednice Republike Srpske i Kosova i Metohije. Deci i svim gostima sa Kosmeta pokušaćemo biti dobri domaćini i pružiti slobodu koji mnogi nemaju na Kosovu i Metohiji. Velikom broju dece sa Kosmeta je prvi put da izlaze sa Kosmeta i Srbije.Organizacijom našeg Odbora od 2012.godine i ovim sedmim projektom do sada će u Republici Srpskoj sa čitavog KiM boraviti po sedam dana oko 3.500 dece u pratnji oko 300 prosvetnih radnika”, navodi u saopštenju predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Sedmi projekat podržalo je preko 800 porodica RS, lokalne zajednice domaćini, mnoge osnovne škole RS, Ministarstvo prosvete i kulture, porodice omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, Elektroprivreda i JU Šume RS, Banja „Vrućica“ Teslić, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu vlade Srbije.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još