Srpska lista u SAD iznela probleme Srba na Kosmetu

Predstavnici Srpske liste razgovarali su sa pomoćnicom zamenika sekretara odbrane SAD Laurom Kuper o poslednjim incidentima na KiM, stavu te liste oko transformacije KBS-a u “oružane snage Kosova”, kao i trenutnoj političkoj situaciji, saopštila je Srpska lista.

Predstavnici Srba su tokom sastanka izneli detalje oko poslednjih incidenata na Kosovu u kojima su meta bili Srbi, kao i potrebi da se jasnim i odlučnim reakcijama takvim događajima stane na put, gde je istaknuto da je “jedino ambasador SAD na Kosovu jasno izneo stav i osudio incidente” rečeno je u saopštenju.

Kada je reč o poziciji Srpske liste oko promena imena KBS-a, ona je jasna i nedvosmislena i Srpska lista je protiv te incijative, izneli su predstavnici te liste u razgovoru sa Kuperovom, a posebno je naglašeno da još ima puno posla u procesu poverenja i u tom procesu je potrebno raditi na temama koje su životno važne.

Nastavak dijaloga je od suštinske važnosti kako bi se osigurao dugoročan mir i stabilnost i SAD igra važnu ulogu u tom procesu, naglašeno je tokom sastanka, rečeno je u saopštenju.

Delagaciju Srpske liste čine predsednik liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić i gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, a sastaće se i sa v. d. zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmerom.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak Dalibor Jevtić, koji se sa delegacijom Srpske liste nalazi u poseti Vašingtonu, rekao je ranije danas za Glas Amerike da je cilj njihove posete da realno predstave probleme Srba na Kosovu i Metohiji i da govore o nedavnim incidentima u južnoj srpskoj pokrajini.

Dodao je da je delegacija Srpske liste u SAD došla iz Berlina, gde je razgovarala o trajnom rešenju problema koji će doneti stabilnost i mir na Kosovu.

Na pitanje kako ocenjuje rad Misije Euleksa, koja završava mandat na Kosovu, Jevtić je rekao da očekivanja nisu ispunjena do kraja, te je ukazao da i dalje postoji veliki broj slučajeva uzurpirane imovine i ubistava, koji nisu rešeni.

Podsetivši na nedavni incident u Starom Gracku, Jevtić je rekao da sve što se događa, i nakon ubistva 14 srpskih žetalaca, “događa jer su prethodni incidenti prošli nekažnjeno”.

“Nismo u potpunosti zadovoljni i mislimo da je ne samo Euleks, već čitava međunarodna zajednica, koja je u velikom kapacitetu prisutna na Kosovu, još daleko od onoga što je trebalo da uradi, a to je da je zbog pravde, istine, stabilnosti i mira trebalo da daleko bolje te probleme i pitanja reši”, ocenio je Jevtić.

Govoreći o urbanizaciji Gračanice, Jevtić je rekao da je želja i potreba da se Gračanica i druge sredine u kojima Srbi na Kosovu žive urbanizuju proistekla iz činjenice da ne postoji povratak u urbane sredine, kao što su Priština, Đakovica i drugi gradovi u kojima su Srbi živeli pre rata.

Ipak, naglasio je, važnije od urbanizacije je ekonomsko i bezbednosno pitanje.

“Bez razvoja ekonomije neće biti mogućnosti da mladi tu ostanu. Prioritet mora da bude mogućnost da se ekonomija razvija, a mi smo tu šansu videli kroz formiranje Zajednice srpskih opština. Mislim da će ZSO upravo pružiti te mogućnosti”, kaže Jevtić.

Na pitanje da li ima neke informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, Jevtić je rekao da nema i da smatra da informacije treba da pruže organi i institucije koje se bave istragom.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još