Predstavljen projekat “Urbanizacija Gračanice”

Opština Gračanica i Odeljenje za urbanizam,  predstavili su danas plan urbanizacije Gračanice  u velikoj sali Doma kulture. Na izradi projekta urbanizacije koji je započet u martu, radili su studenti i profesori arhitektonskog fakulteta iz Ljubljane i Kosovske Mitrovice, a finansijski ga je podržala Norveška ambasada.

Suštinu i značaj projekta predstavio je predsednik opštine Srđan Popović.

“Mislim da je projekat urbanizacije Gračanice jedan od najbitnijih i da će za vreme mog mandata biti i okončan. Kao  što sam govorio  na svakom sastanku svim predstavnicima iz međunarodne zajednice,  Opština Gračanica je ruralnog tipa i  preko nam je potrebno da  dobije taj urbani duh koji je, između ostalog, veoma bitan za opstanak mladih. Svuda u svetu mladi ljudi iz manjih sredina idu u veće gradove, a ovde kod nas je to veoma osetljivo pitanje, zato što je vezano za opstanak Srba na Kosovu. Meni je drago da su ovu ideju veoma ozbiljno shvatili,  kako direktor tako i ostali iz Odeljenja za urbanizam i da su vredno radili na svemu ovome, a zahvalio bih se i Norveškoj ambasadi koja je podržala ovaj projekat, kao i Kancelariji za pitanja zajednica”, istakao je Popović.

Urbanizacijom želimo da transformišemo Gračanicu u grad, istakao je direktor Odeljenja za urbanizam Dejan Jovanović.

“Gračanicu urbanizujemo realno, sa jasnim ciljevima koji realno mogu da se odrade na terenu. Želimo da Gračanica ima svoj urbanistički plan, da se planski gradi, širi i rekonstruiše”, naglasio je Jovanović.

Profesorica Arhitektonskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Saja Kosanović je napomenula da su svi profesori,  problemu koji im je opština Gračanica predstavila, pristupili prvo sa obrazovne i istraživačke strane.

“Gračanicu smo razumeli kao jednu sredinu koja nije ni urbana ni ruralna, a koja definitvno treba da bude podvrgnuta urbanizaciji i to ne samo da bi dobila izgled grada, nego da bi se pre svega poboljšao kvallitet života”, istakla je profesorica Arhitektonskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Saja Kosanović.

Projekat Urbanizacija Gračanice finansira Norveška ambasada, a implementiran je od strane Kancelarije za pitanja zajednica, Odeljenja za urbanizam opštine Gračanica i Turističke organizacije Gračanice.

U izradi projekta bili su uključeni profesori i studenti Univerziteta za arhitekturu iz Ljubljane i Arhitektonskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice.

 

Izvor: Radio Gračanica

 

Comments

Pročitaj još